4.8 C
De Bilt

Leergeldsteun voor meer gezinnen met laag inkomen

Enschede De gemeente Enschede breidt de financiële steun uit aan gezinnen met een laag inkomen. Meer ouders dan voorheen kunnen een beroep doen op hulp voor kinderen in de schoolgaande leeftijd (4 tot 18 jaar). De inkomensnorm die de Stichting Leergeld Enschede hanteert, gaat tijdelijk omhoog van 120 naar 130 procent van het wettelijk sociale minimum.

De gemeente Enschede breidt de financiële steun uit aan gezinnen met een laag inkomen. Meer ouders dan voorheen kunnen een beroep doen op hulp voor kinderen in de schoolgaande leeftijd (4 tot 18 jaar). De inkomensnorm die de Stichting Leergeld Enschede hanteert, gaat tijdelijk omhoog van 120 naar 130 procent van het wettelijk sociale minimum.

De Stichting Leergeld Enschede steunt ouders met financiële bijdragen voor onder meer de aanschaf van een fiets, computer, schooltas en/of gymkleding. Ook vergoedt de stichting kosten voor bijvoorbeeld een schoolreisje, muziek- en danslessen of de contributie van een sportvereniging.

De verhoogde inkomensnorm geldt voor het jaar 2023.

Onderwijsbegeleiding

Ook voor gesubsidieerde onderwijsbegeleiding gaat de inkomensnorm per 1 januari 2023 van 120 naar 130 procent. Hierdoor kunnen meer leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool in aanmerking komen voor een bijdrage. Het gaat om een bijdrage tot 600 euro per jaar per kind voor onderwijsbegeleiding, bijvoorbeeld via de Stichting Onderwijsbegeleiding. De gemeente geeft hiervoor rechtstreeks subsidie aan een aantal organisaties voor onderwijsbegeleiding.

Het college van B en W heeft deze week besloten tot verruiming van de inkomensnorm. Het college en de gemeenteraad vinden het van groot belang dat kinderen gelijke kansen krijgen. Het inkomen van ouders mag niet bepalend zijn voor het toekomstperspectief van kinderen. 

Gevolgen voor kinderen

Door inflatie, prijsstijgingen en oplopende energieprijzen hebben mensen het financieel steeds zwaarder. Ook kinderen ondervinden hiervan de gevolgen. “Waar ouders voorheen bijvoorbeeld een sportabonnement nog zelf konden betalen, kunnen ze dat nu soms niet meer. Om kinderen die we eerder nog niet ondersteunden toch te helpen, willen we tijdelijk de inkomensnorm voor verstrekkingen van de Stichting Leergeld verhogen van 120 naar 130 procent van het wettelijk sociaal minimum”, schrijft het college in een raadsbrief.

De extra kosten bedragen naar verwachting 30.000 euro voor de studiebegeleiding en 250.000 euro voor hulp via de Stichting Leergeld Enschede.

Verwijzing instellingen

Kinderen van ouders die gebruik maken van de Voedselbank, Kledingbank, het Fonds Bijzondere Noden Enschede (FBNE) en/of het Noodfonds komen ook in aanmerking voor hulp van de Stichting Leergeld Enschede en voor onderwijsbegeleiding. Zij komen in aanmerking na verwijzing door een van de genoemde instellingen. De Stichting Leergeld Enschede maakt het mogelijk voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De stichting werkt samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio