19.9 C
De Bilt

Losser draagt bij aan een oplossing voor PAS-melders

De gemeente Losser neemt vanaf 2023, waar mogelijk, een bemestingsverbod op in nieuwe pachtovereenkomsten. Om op deze manier extra stikstofruimte te creëren voor PAS-melders. Wethouder Jaimi van Essen: “op deze wijze kunnen we bijdragen aan het realiseren van stikstofruimte voor boeren die anders met handhaving van de provincie te maken krijgen. De lagere inkomsten die hiermee voor ons als gemeente gepaard gaan, nemen we op de koop toe.”

Gemeente Losser stelt bij nieuw pachtcontract bemestingsverbod in

De gemeente Losser verpacht gronden. Bij een verlenging van een overeenkomst of bij een nieuwe pachtovereenkomst stelt de gemeente Losser, in navolging van de Provincie Overijssel, nu een bemestingsverbod in om handhaving van PAS-melders te voorkomen. Dit naar aanleiding van een verzoek van gedeputeerde Ten Bolscher aan gemeenten om – waar dat kan – een bijdrage te leveren aan het realiseren van stikstofruimte.

Stikstofreductie

De stikstofreductie die het niet-bemesten van gronden oplevert, komt in een aparte stikstofbank voor PAS-melders. De ruimte uit die bank wordt voor het jaar 2023 gebruikt om van handhaving door de provincie af te kunnen zien. De bedrijven krijgen nog geen nieuwe natuurvergunning, maar handhaving wordt een jaar uitgesteld.

De Gemeente Losser heeft contact opgenomen met de in aanmerking komende pachters en huurders om de nieuwe overeenkomst mét bemestingsverbod te bespreken. Drie pachters zijn inmiddels akkoord gegaan met de nieuwe overeenkomst. In ruil voor het bemestingsverbod betalen de pachters een lagere pacht. Het gaat op dit moment om in totaal ruim 7,7 hectare grond. Beweiden van de percelen mag overigens nog wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio