3.7 C
De Bilt

Lymepatiënt Lisa uit Almelo ziek van UWV: Ik word gestraft om m’n ziekte

Binnenland – Lymepatiënt Lisa de Vries Sousa Aniceto (35) uit Almelo en Cas Maarse (21) uit Zieuwent hebben nauwelijks een cent te makken. De reden daarvan is de beoordeling door verzekeringsartsen van het UWV.

Maarse vreest de rest van zijn leven van minder dan duizend euro per maand rond te moeten komen. De Vries Sousa Aniceto zit een groot deel van haar ‘werkzame’ leven al in de bijstand. Ook voor Jan (57) dreigt na een arbeidsverleden van zo’n 38 jaar de bijstand: 650 euro per maand, omdat zijn vrouw nog wel gewoon werkt.

Cas, Lisa en Jan zijn ziek, maar je ziet het niet. Ze zijn waarschijnlijk ooit gebeten door een teek en liepen daarbij de ziekte van Lyme op. Wie met ze praat, hoort hun ellendige verhalen. Over de gang langs vele dokters, het onbegrip, maar ook het gevoel van onrecht.

Weerstand lymepatiënt zwak

Lisa kreeg in 2004 lichamelijke klachten en kwam na diverse omzwervingen via artsen en ziekenhuizen in 2007 bij het UWV terecht. ,,Ik was doorgegaan met proberen te werken tot ik helemaal niet meer kon” zegt Lisa, bij wie de Lyme nu chronisch is. ,,Bij de keuring merkte ik gelijk weerstand. De arts luisterde naar mijn verhaal en liet me wat testjes doen. Vervolgens wilde hij mij afkeuren op psychische gronden: een burn-out. Dat weigerde ik. Het betekende dat ik in de WW kwam en vervolgens in de bijstand.”

Ze is met stadgenote Verona Hendriksen een actie begonnen om duidelijk te maken dat zij Lyme als straf ervaren.

De Lymevereniging onderschrijft de gevoelens van Lymepatiënten. Volgens Gert van Dijk, oud-voorzitter van de vereniging, speelt dit fenomeen ook bij Q-koortspatiënten en patiënten met het vermoeidheidssyndroom ME. ,,Vandaar dat we onze krachten gaan bundelen in het gesprek met het UWV.”

Beoordelen ‘lastig’

Dat de beoordeling van Lymepatiënten lastig kan zijn, erkent Herman Kroneman, verzekeringsarts en medisch adviseur van het UWV. ,,Het onderliggende klachtenpatroon is niet altijd helder. Dan kan een arts de lacunes invullen met eigen opvattingen. Maar we proberen dit soort opvattingen buiten de beoordeling te houden.”

Statistische cijfers van specifieke afkeuringen van mensen met de ziekte van Lyme heeft het UWV niet. ,,Deze staan geregistreerd als ziektes ontstaan door besmettingen met dieren. Daar zit dus ook Q-koorts bij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio