1.8 C
De Bilt

Maand van de Geschiedenis in Overijssel: Van meteoriet tot radioactief materiaal

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Overijssel.

Giethoorn ontdekt

Pas in de negentiende eeuw werd het bijzondere landschap van Giethoorn bij het grote publiek bekend. Voor de Dag van de Geschiedenis organiseert het gemeentearchief twee lezingen over de het ontstaan van Giethoorn en de opkomst van het toerisme. Ook kun je rondleidingen volgen door een authentieke Gieterse boerderij en de laatste overgebleven punterwerkplaats.
Giethoorn, Gemeentearchief Steenwijkerland, 14 oktober

Ruimtestenen

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat een meteoriet insloeg bij Diepenveen. Wonderbaarlijk genoeg is de meteoriet al die tijd goed bewaard gebleven. Wat is de waarde van deze ruimtesteen voor de wetenschap? Op de ‘Dag van de Meteoriet’ wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd inclusief een Meteoriet Impact Simulator. Er zijn ook leuke activiteiten voor kinderen.
Diepenveen, Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving, 27 oktober

Taalsafari

Wandel mee door Deventer op zoek naar de herkomst van spreekwoorden en gezegden. Wat is de oorsprong van de zegswijze ‘iemand naar de kiek in de pot brengen’ en wat heeft de Waag van Deventer daarmee te maken? Historicus Girbe Buist legt het je uit!
Deventer, Buistbelevingsprojecten, 8 oktober

Monnikenwerk

Voor de uitvinding van de boekdrukkunst was boeken kopiëren nog de taak van monniken. In het kloostermuseum wordt getoond ze dat deden. Daarna kun je in de bibliotheek zelf aan de slag met inkt en verf om de mooiste versierde letters te maken en te leren schrijven als een monnik.
Sibculo, Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg, 14 oktober

Johannes Swets

Wie was toch die man, die van 1866 tot 1881 de functie van directeur van Stadswaterwerken in Kampen vervulde? Waarom liep het zo ontzettend mis tussen werkgever en werknemer? De stadswandeling door Kampen leidt langs locaties uit zijn leven. Op de website EurekaSwets.nl wordt vanaf 1 oktober in teksten, foto’s en video’s een beeld geschetst van deze man die meer uitvinder dan uitvoerder was.
Kampen, cultuurZIEN, 21 oktober

Radioactief

Wat heeft Hiroshima met Almelo te maken? En wat is de link tussen de wereldberoemde natuurkundige Marie Curie en de in Almelo werkende Jaap Kistemaker? Historicus Hans Krol vertelt tijdens de Maand van de Geschiedenis over kernenergie, over Einstein, de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki, Urenco en spionage van de Pakistaanse Khan. En wat doen we in de toekomst met kernenergie? Dichter en performer Willem van Dooren en muzikant Peter Schoof zorgen voor een artistieke omlijsting.
Almelo, Bibliotheek Almelo, 11 oktober

Smeekbede

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalige meester. Bijna 200 jaar later wordt haar brief in een archief teruggevonden. De Smeekbede duikt in de geschiedenis van deze opmerkelijke brief. Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.
Kampen, Kobra Theaterproducties, 12 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Overijssel voor het hele complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie van de Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio