17.2 C
De Bilt

Onderwijscentrum Het Roessingh in Enschede krijgt extra steun voor leerlingen

Het Onderwijscentrum Het Roessingh biedt speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en/of langdurige ziekte. Soms hebben kinderen extra ondersteuning nodig om op school goed te kunnen functioneren. Dit geldt dus ook voor kinderen met een ernstige lichamelijke of meervoudige beperking. Om die reden heeft het college van B&W besloten te investeren in extra begeleiding van kinderen die onderwijs krijgen op het Onderwijscentrum Het Roessingh.

Het college wil bij wijze van proef voor de duur van 2 jaar extra zorg op het Onderwijscentrum Het Roessingh mogelijk maken. Zo kan de school flexibel inspelen op wat kinderen nodig hebben.

Landelijke proef

Bij een landelijke proef in 2 regio’s (Noord-Brabant en Twente) zijn goede ervaringen opgedaan met deze zogenoemde Zorg in Onderwijstijd (ZiO). In de gemeente Enschede zelf blijkt de aanwezigheid van jeugdhulpverleners op scholen (Onderwijs Jeugdhulp Arrangement, OJA) goed te werken. Hulpverlening op school blijkt effectief en efficiënt, aldus het college van B&W.

Minder rompslomp voor Het Roessingh

Bij de lokale proef (Onderwijs Zorg Arrangement, OZA genoemd) bij Onderwijscentrum Het Roessingh biedt zorgaanbieder De Twentse Zorgcentra waar nodig de ondersteuning aan. Hiermee wordt de administratieve rompslomp van telkens terugkerende aanvraagprocedures voor ouders en school beperkt. Zorg die op deze manier is georganiseerd, is goedkoper. Voor de duidelijkheid: OJA verschilt van de OZA in die zin dat bij OJA jeugdhulp (zowel op school als thuis) is inbegrepen, terwijl het bij de OZA gaat om alleen ondersteuning op school.

Waardevolle aanvulling

Wethouder Harmjan Vedder (onderwijs en zorg) reageert: “Voor de kinderen die onderwijs krijgen op het Onderwijscentrum Het Roessingh is dit een mooie waardevolle aanvulling. Behalve dat het administratieve handelingen scheelt, betekent het ook dat kinderen vaste gezichten hebben op de groep. Ze krijgen hulp op maat. Dat is fijn voor de kinderen en de leerkrachten.”

Onderwijscentrum Het Roessingh, De Twentse Zorgcentra en de gemeente Enschede beoordelen na 2 jaar of de proef een vervolg krijgt. De gemeente Enschede investeert in totaal 402.320 euro per schooljaar, te beginnen in het schooljaar 2023-2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio