6.9 C
De Bilt

Onderzoek naar windenergie door Almelo, Tubbergen, Twenterand en Overijssel

Almelo/Tubbergen/Twenterand – van alle lusten en lasten. Inwoners en deskundigen krijgen alle gelegenheid hun inbreng te leveren. Rond de zomer van 2022 moet duidelijk zijn wat er wel en niet mogelijk is.

Daar waar de grenzen van de gemeentes Almelo, Tubbergen en Twenterand elkaar raken, ligt een kansrijk gebied voor windenergie. Dat blijkt onder meer uit de Regionale Energie Strategie (RES) Twente. De ontwikkeling van windenergie in de ene gemeente raakt daardoor altijd de beide andere gemeenten. Alle reden om de handen in één te slaan en samen met de provincie Overijssel gezamenlijk verder onderzoek te doen, waarbij inwoners nauw worden betrokken.

Een gebiedsproces

In Tubbergen en Twenterand lopen al processen met eigen inwoners en zijn lokaal ook al gesprekken gevoerd. In Almelo wordt dit voorbereid. Om alle inwoners van het gebied de kans te geven om op dezelfde manier mee te praten en mee te denken en om beter inzicht te krijgen in alle mogelijkheden en onmogelijkheden, worden de lokale processen voor dit gebied steeds meer verbonden tot één gezamenlijk gebiedsproces. Dat schept meer duidelijkheid voor alle betrokkenen.

Rond de zomer 2022 duidelijkheid

De komende periode wordt gebruikt om onderzoek te doen. Tijdens het proces wordt aandacht besteed aan het bespreken en onderzoeken van eventuele zorgen over gezondheid, de landschappelijke voorwaarden en een zo eerlijke mogelijk verdeling van lusten en lasten. Het is de bedoeling dat rond de zomer van 2022 duidelijk is wat er ruimtelijk en technisch wel of niet kan in het gebied en hoe er rekening kan worden gehouden met de zorgen en wensen van de inwoners en andere partijen. Mede op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen de gemeenteraden beslissen of en waar windenergie mogelijk is in het gebied op de grens van Almelo, Tubbergen en Twenterand.

Waarom windenergie?

Zon- en windenergie draagt bij om klimaatverandering tegen te gaan. Steeds meer gebieden in Nederland maken daarom de omschakeling naar duurzame energie. Ook in regio Twente zijn, in de RES Twente, afspraken gemaakt over het opwekken van nieuwe energie uit zon en wind. Gemeente Almelo, Tubbergen en Twenterand hebben op basis daarvan energiebeleid vastgesteld of zijn hiermee bezig. Dat beleid gaat over hoe we een bijdrage willen leveren aan het opwekken van nieuwe energie via windmolens, naast zonnepanelen op daken en andere duurzame energiebronnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio