13.3 C
De Bilt

Ontwerpcursus Voedselbos voor startende initiatieven in Overijssel

Overijssel – In maart 2019 start de eerste Ontwerpcursus Voedselbossen in Overijssel. Voedselbossen staan volop in de belangstelling. De tijd is dan ook rijp om voedselbossen te leren ontwerpen die productief zijn en vele generaties meegaan. Deze cursus is bedoeld voor mensen met een plek voor een voedselbos in Overijssel en met de motivatie om zich daar goed op voor te bereiden. De Ontwerpcursus is deel van het aanbod van de School voor Voedselbosbouw Overijssel, waarin Stichting Voedselbosbouw Nederland samenwerkt met Natuur en Milieu Overijssel.

Als cursist krijg je inhoudelijke input over de vele aspecten van deze nieuwe combinatie van natuur en landbouw: bodem, ecologie, windsingels, fruit- en notensoorten, microklimaat, en dergelijke. Een succesvol voedselbos is niet zomaar wat bomen en struiken, maar een veerkrachtig ecosysteem dat is afgestemd op de plaatselijke condities. Met de observaties van je eigen plek leer je de principes daarop toepassen, en werk je met hulp van docenten en medecursisten in 8 bijeenkomsten van droom naar een concreet ontwerp voor een rijk en productief voedselbos.Download hier de flyer ontwerpcursus Voedselbos 2019

bosbouw

Voor wie?

De ontwerpcursus staat open voor deelnemers met een stuk land van minimaal 0,5 hectare in eigendom of langdurig gebruik. Wie zelf niet zo’n plek heeft, kan zich verbinden met een ander initiatief en op die basis deelnemen. Het cursustraject omvat 8 vrijdagen (15 maart, 29 maart, 12 april,

17 mei, 21 juni, 6 september, 4 oktober en 1 november) op verschillende locaties in provincie

Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gelderland).

Kosten en aanmelding

De kosten voor deelname bedragen € 400 incl. BTW; daarvoor krijg je les, lesmateriaal, koffie, thee en een basislunch. Via onderstaande link kun je je aanmelden en het hele bedrag ineens betalen. Betaal je liever in termijnen, neem dan contact met adema@natuurenmilieuoverijssel.nl. Er is slechts plek voor 24 cursisten, dus wacht niet te lang met aanmelden als je belangstelling hebt. Doe dat in ieder geval vóór 28 februari. Aanmelden via deze link.

Verzoening natuur & landbouw

Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteit aan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten zoals fruit en noten, maar ook zaden, bloemen, bladeren, scheuten en paddenstoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvend gezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. Ook vangt een voedselbos veel fijnstof op, en legt het CO2 duurzaam vast in biomassa. Bovendien biedt het volop mogelijkheden voor educatie en natuurbeleving.

Ongeplukt 184

Meer info:

Neem contact op met Peter Adema: 0630509320, adema@natuurenmilieuoverijssel.nl

Of Fransjan de Waard, fdewaard@me.com

Of kijk op: https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/voedselbossen/of www.voedselbosbouw.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio