17 C
De Bilt

Voor ontwikkeling Kop Boulevard verwerft Enschede ING-pand en onderliggend perceel

De gemeente Enschede heeft voor de ontwikkeling van project Kop Boulevard, het ING-pand en het bijbehorende perceel aan de Boulevard 1945 aangekocht. Op 17 juli 2023 werd de gemeente officieel eigenaar van het pand. ING kan het nog minimaal tot eind 204 gebruiken terwijl ze op zoek gaat naar een nieuwe kantoorlocatie in de stad.

De aankoop van het ING-pand is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het project Kop Boulevard, waarvan de aankoop al sinds 2018 een prioriteit was. Wethouder Jeroen Diepemaat: “Na jaren van intensieve onderhandelingen zijn we verheugd dat we uiteindelijk tot een overeenstemming zijn gekomen met ING.”

Recht van eerste koop

De geschiedenis van deze aankoop gaat terug naar 12 maart 2018, toen de gemeenteraad het Ontwikkelplan voor De Kop goedkeurde en de Wet Voorkeursrecht Gemeenten op het ING-pand vestigde. Als gevolg van dit voorkeursrecht moest ING het perceel eerst aan de gemeente aanbieden voordat het aan andere partijen kan worden verkocht.

”Al voor de vestiging van dit voorkeursrecht begonnen we de onderhandelingen voor de aankoop van het perceel”, vertelt wethouder Diepemaat. “Onlangs zijn deze onderhandelingen uitgemond in een verkoopovereenkomst. Zoals beloofd is de aankoop van het ING-perceel ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Die heeft ingestemd met het benodigde krediet.” Hierdoor kon de gemeente tot daadwerkelijke aankoop overgaan.

ING gaat op zoek naar nieuwe locatie

Hoewel de gemeente sinds 17 juli 2023 eigenaar is van het pand en het onderliggende perceel, betekent dit niet dat ING het pand onmiddellijk zal verlaten. “ING heeft de mogelijkheid om het pand te blijven gebruiken tot eind 2024 of langer, afhankelijk van onderlinge overeenstemming. Ondertussen gaat ING op zoek naar een nieuwe kantoorlocatie in de stad.”

De verwerving van het ING-pand versterkt de regierol van de gemeente bij de toekomstige ontwikkeling van Kop Boulevard. De gemeente bezit nu grond in deelplan 2, 3 en 4, namelijk het ING-pand, de voormalige SLO-locatie en het parkeerterrein De Drieborgh.

Meer regie over het project Kop Boulevard

“Grondbezit speelt een cruciale rol bij het uitoefenen van controle over een ontwikkeling, inclusief programmatische en financiële uitgangspunten, kwaliteit, planning en fasering. Met de verwerving van het ING-pand heeft de gemeente aanzienlijk meer regie over het project in vergelijking met voorgaande jaren. Hierdoor kan de gemeente zelfstandig haar strategie en programma bepalen voor deelplan 2, 3 en 4, zonder afhankelijk te zijn van andere grondeigenaren.”

Vervolgproces

Het vervolgproces omvat het opstellen van een ontwikkelstrategie en ontwikkelvisie voor deelplan 2, 3 en 4 van het Kop Boulevard-project. De gemeenteraad zal op verschillende momenten bij dit proces worden betrokken. Samen met de raad zullen de (nieuwe) uitgangspunten voor de ontwikkeling van Kop Boulevard worden vastgesteld. Het resulterende ontwikkelingsplan, inclusief het financiële kader, wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Met de aankoop van het ING-pand zet de gemeente Enschede een belangrijke stap naar een actievere rol in de ontwikkeling van Kop Boulevard, waarbij zij meer regie en controle kan uitoefenen over de kwaliteit en het succes van dit ambitieuze project.

Strategische investeringsagenda

Het project Kop Boulevard is één van de projecten van de Strategische Investeringsagenda. Dit is een lijst van projecten die bijdragen aan de strategische opgaven van Enschede. Het is bedoeld om in goede én in slechte tijden te blijven investeren in de stad. De agenda bestaat onder andere uit projecten op het gebied van betaalbare woningbouw. Investeringen in de openbare ruimte om de stad groen en hittebestendig te maken. En investeringen in de bestaande woningvoorraad om problemen met energiearmoede op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio