12.4 C
De Bilt

Oogstdag bij de piepermolen in Rekken.

Rekken – Op zaterdag 27 juli a.s. is de Rekkense Piepermolen weer het middelpunt van de Oogstdag-viering met als thema van graan naar brood. De Stichting Vrienden van de Piepermolen organiseert dit evenement om het andere jaar. En 2019 is zo’n jaar. Mochten de weergoden ons op de geplande datum niet goed gezind lijken, dan wordt de viering uitgesteld tot zaterdag 5 augustus a.s.

Vanaf 10.30 uur zorgen de vrijwillige molenaars er voor dat de wieken – bij voldoende wind uiteraard – draaien. Zo mogelijk zullen zij ook graan malen. Daarbij staan ze open voor vragen van belangstellenden. De toegang tot de molen is uiteraard vrij.

‘s-Morgens wordt de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat gebeurt met een door het paard voortgetrokken maaimachine, maar ook met de “zig”; een soort handzeis. De boeren en boerinnen die op het land werken zullen de roggehalmen op schoven zetten.

Ze zullen vervolgens rond 11.00 uur de schoven dorsen zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Dit doen zij met behulp van de dorsvlegel, maar ook met een originele dorsmachine.

Rond 13.00 uur is het vespertijd. De boeren en boerinnen kunnen dan, zoals dat vroeger ook gebeurde, op het land even koffie en brood nuttigen.

Voor de bezoekers zijn er als gebruikelijk heerlijke pannenkoeken van op de Mallumse Molen gemalen pannenkoekmeel. De bakker bakt in de buitenoven verse bollen die voor aan de kraam te koop zijn.

En zoals altijd is de Rekkense folkloristische dansgroep “de Plaggenmeijers” weer van de partij. De dansers zullen rond 11.30, 12.30 en 13.30 uur enkele dansen demonstreren.
Op het terrein rond de molen worden voor de belangstellenden ook historische oogstmachines en tractoren tentoongesteld. Rond 16.00 uur zijn de activiteiten ten einde.

De toegang tot de activiteiten is gratis, dus neem de kans waar en zorg dat u er bij bent aan de Rekkenseweg bij de Piepermolen te Rekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio