11.5 C
De Bilt

Vanaf vrijdag 17 september op de fiets langs bijzonder mooie gedichten

Hellendoorn – Het is zover! Op vrijdagmiddag 17 september om 15:00 uur wordt de gedichtenfietsroute, langs bijzonder mooie gedichten op prachtige plekken door de gemeente, officieel geopend. Deze route is een initiatief van gemeenteraadsleden Bertus Webbink en Roy Zijlstra vanuit de CultuurCaravaan.


Wat deze route zo bijzonder maakt is dat de route is ontstaan vanuit prachtige gedichten van inwoners over bijzondere plekken in de gemeente. Gedichten die heel persoonlijk zijn en waar een speciaal verhaal achter zit. ‘Hoe bijzonder is dat. Toen we in het voorjaar een oproep deden, hadden we nooit verwacht dat er zoveel prachtige gedichten zouden worden ingestuurd door inwoners. We waren er echt van onder de indruk’, vertelt Roy Zijlstra.

uc?id=1CvMso6p45yJig2508D10QULuynAUqIVD
Foto initiatiefnemers Bertus Webbink en Roy Zijlstra bij één van de locaties waar vanaf 17 september een gedicht wordt geplaatst. Foto: gemeente Hellendoorn

Gedichten keuze

Alle gedichten zijn beoordeeld door Janneke Meijer van de ZINiN Taalwerkgroep. De namen van de dichters waren weggehaald, zodat zij volledig objectief een keuze kon maken uit de meer dan 45 gedichten over speciale plekken in de gemeente. Janneke Meijer vertelt: ‘dit was een hele opgave, omdat eigenlijk elk gedicht een podium verdient. Eén voor één zo puur en zo mooi geschreven.

Maar goed, er moest een keuze gemaakt worden en dat is uiteindelijk gelukt. Belangrijk daarbij was uiteraard ook een goede spreiding van de gedichten en dus de plekken. Er zaten ook heel wat gedichten in het dialect bij en gedichten van inwoners die overleden zijn, maar waarvan nabestaanden ze een podium gunden. Zo speciaal’.

De totstandkoming van de route

Er is inmiddels een route van maar liefst 85 kilometer ontstaan. Een route die te volgen is via bestaande fietsknooppunten. Uiteraard kan er ook gekozen worden voor een verkorte route en ook de start en finish kan iedereen zelf bepalen. Het mooie aan de route is dat deze leidt langs alle kernen van de gemeente. Maar het komen tot realisatie heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

‘Want ja, waar begin je? We hebben veel geluk gehad met de samenwerking met het Toeristisch Bureau Hellendoorn. Zij hebben veel ervaring met het maken van routes en hebben ons enorm geholpen. Ook de zoektocht naar goede ‘hufterproof en duurzame’ zuilen waar de gedichten op geplaatst zijn is gelukt met medewerking van lokale ondernemers. Zonder hen was dit alles ons echt niet gelukt’ vertelt Bertus.

Op de fiets langs 15 bijzonder mooie gedichten en plekken

Vanaf vrijdag 17 september kan iedereen genieten van de prachtige gedichtenfietsroute. De route is die dag vanaf 15:00 uur te vinden op de website van het Toeristisch Bureau, www.visithellendoorn.nl. Ook ligt de geprinte route bij Toerist Info Nijverdal in het Huis voor Cultuur en Bestuur en de Toerist Info Punten in de gemeente.

Ontzettend dankbaar voor alle prachtige gedichten

De beide heren zijn ontzettend blij met het resultaat. ‘Ook wel trots en opgelucht hoor. Je begint ergens aan, maar hebt er geen ervaring mee. Geweldig dat we zoveel hulp hebben gekregen op verschillende vlakken. Maar het meest dankbaar zijn we voor alle gedichten die zijn ingestuurd. Het blijft bijzonder. We hebben veel zin in de officiële opening op vrijdag 17 september en daarna gaan we natuurlijk volop fietsen!’, sluiten de heren tevreden af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio