3.6 C
De Bilt

Opening zwembad Enschede naar verwachting rond zomer 2024

Enschede – Tijdens een sessie met de Enschedese gemeenteraad zijn de plannen voor een nieuw zwembad gepresenteerd. Deze zijn in nauwe samenwerking tussen gemeente, Sportaal en een aantal gebruikersgroepen tot stand gekomen. ‘We krijgen een prachtig nieuw zwembadcomplex in onze stad, daar zijn we ontzettend blij mee’, aldus wethouder sport, Niels van den Berg. ‘Dat was ons niet gelukt zonder de bevlogen inbreng van de verenigingen. Zij hebben samen met ons de lijnen uitgezet en die hebben geleid tot dit mooie resultaat’.

Belangrijke rol voor inbreng van gebruikersgroepen

In haar besluit van 30 juni 2020 gaf de raad de opdracht om de gebruikersgroepen een belangrijke rol te laten spelen in de aanloop naar het nieuw te bouwen zwembad. Daarnaast geldt: zorg voor voldoende ruimte voor leszwemmen, verenigingen en specifieke doelgroepen, zorg dat het past binnen de financiële kaders én binnen de geplande realisatietermijn. Samen met vertegenwoordigers van EZC, Tyros, Piranha, de Tubanten, de Triathlonvereniging zijn de gesprekken, onder begeleiding van een participatiebureau, in oktober 2020 gestart.

Gebruikers als klankbord

Tijdens een aantal bijeenkomsten is – samen met het architectenbureau – bekeken wat mogelijk is binnen de gestelde kaders. De gebruikersgroepen fungeerden als klankbord bij het maken van keuzes. Zoals voor de bepaling van de gewenste opstelling van de baden, de verschillende temperaturen en de infrastructurele randvoorwaarden om de verenigingen en doelgroepen te kunnen faciliteren. Gemeente en Sportaal trokken hierbij samen op om te toetsen of de keuzes binnen de kaders passen.

Nieuwbouw wedstrijdbad en instructiebad

Het nieuwe zwembadcomplex komt parallel aan de bestaande buitenbaden te liggen naast het huidige Aquadrome en bestaat uit een 25 meter wedstrijdbad met 8 banen en een 25 meter instructiebad met 5 banen. De nieuwbouw vindt plaats volgens alle moderne duurzaamheidsvoorschriften, zoals het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen voor de energievoorziening. De huidige instructiebaden in het Aquadrome en wedstrijdbad het Slagman blijven volledig in gebruik totdat de nieuwbouw is gerealiseerd, mits veiligheid en technische staat dat toelaten. Voor het subtropisch deel van het Aquadrome komt een aangepast programma dat zich vooral toespitst op openstelling in de weekenden en de schoolvakanties.

Planning zwembad zomer 2024

Als de gemeenteraad voor de zomer akkoord gaat met het verstrekken van een garantie voor de lening die Sportaal aangaat, gaan de bouwwerkzaamheden eind 2022 van start. Dat betekent dat het zwembad naar verwachting voor de zomer van 2024 haar deuren openen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio