26 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Nieuw overdekt zwembad sportpark Het Midden

Vriezenveen – Als het aan het college van B&W ligt, komt op sportpark Het Midden in Vriezenveen een nieuw overdekt zwembad. En als ook de raad van de gemeente Twenterand instemt met dit voorstel, dan kan wat wethouder Paters betreft de aanbesteding voor de bouw al dit najaar beginnen: “In januari heb ik de gemeenteraad toegezegd voor de zomervakantie met een concreet voorstel voor de realisatie van een zwembad te komen. Dat voorstel ligt er nu. Het zwembad zal bestaan uit een sportbad, een speciaal bad voor doelgroepen en een peuterbad. En dat allemaal, en dat vind ik erg belangrijk om te noemen, zonder dat het onze begroting structureel verzwaart.”

Geen extra kosten

Dat laatste betekent dat de inwoners van Twenterand niet extra hoeven te betalen om dit zwembad mogelijk te maken. “Dit college vindt het heel belangrijk om de voorzieningen in Twenterand in stand te houden. Een nieuw zwembad is zo’n voorziening,” aldus Paters.

Zwembad overdekt

Het gaat om een overdekt zwembad met drie baden: een 6-baans 25 meter sportbad, een doelgroepenbad en een peuterbad. Samen met zwemvereniging VZ&PC en gebruikers van het zwembad De Stamper is het Programma van Eisen van 5 december 2017 geactualiseerd. Het nieuwe zwembad voldoet aan de eisen voor zwemlessen, doelgroepen, banen zwemmen, schoolzwemmen en verenigingsactiviteiten.

Ambitie

Eerder bleek al dat een multifunctionele sportaccommodatie niet haalbaar is. Dit blijft een ambitie van dit college. Paters daarover: “Dat willen we nog steeds heel erg graag, maar we willen ook verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld en daarin realistische keuzes maken, zeker in deze tijd. Dit nieuwe zwembad dat overdekt zal zijn, zien we als ‘een eerste bouwsteen’ naar een sportaccommodatie waarin, zwembad en sporthallen zijn geïntegreerd.” In de aanbesteding is dit ook een belangrijk punt. De huidige locatie van De Stamper moet volgens het college op den duur vrij komen om toekomstige woningbouw mogelijk te maken.

Duurzaam

Een ander belangrijk aspect in het nieuwe overdekte zwembad is duurzaamheid. In lijn met het coalitieakkoord én de ambitie van de gemeente Twenterand om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, is bij het nieuwe zwembad ‘nul op de meter’ het uitgangspunt. Het zwembad zal geen gasaansluiting krijgen en de benodigde energie wordt duurzaam opgewekt. Dat gebeurt vooral op de locatie van het zwembad door gebruik te maken van het oppervlaktewater en van zonnepanelen.

Vervolg

Op 16 juni is er een raadsdebat over dit onderwerp en op 30 juni zal het voorstel in de raadsvergadering worden behandeld. Het streven is in het najaar van 2020 een aanbestedingsprocedure op te starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio