1.8 C
De Bilt

Overlast door regen- en grondwater aangepakt in Tolstraat door gemeente Enschede

Gemeente Enschede gaat vanaf 3 oktober in de Tolstraat aan de slag om de overlast van grondwater en regenwater aan te pakken. In de straat wordt naast het riool voor afvalwater een apart riool voor grond- en regenwater aangelegd. Onder het wegdek komt een speciale ondergrond die water opvangt. Deze aanpassingen verlagen de stand van het grondwater en verkleinen de kans op overstroming als het heel hard regent. Daarnaast wordt de straat veiliger gemaakt en komen er meer planten en struiken. Deze groenblauwe aanpassingen maken dit stukje Glanerbrug klaar voor het weer van de toekomst.

Regen- en grondwater

Glanerbrug ligt aan de voet van de Twentse stuwwal. De Tolstraat is een laag punt in Glanerbrug. Regenwater en grondwater stroomt hiernaartoe. In de bodem zit een harde kleilaag die nauwelijks water doorlaat. Regenwater kan maar langzaam de grond inzakken en blijft steken op de kleilagen. Daardoor staat het grondwater hoog en dat kan leiden tot overlast in kruipruimtes en huizen.

Speciale buis met gaatjes

De extra rioolbuis die in de straat wordt gelegd, is een speciale buis met gaatjes. Als het grondwater hoog staat, kan dit door de gaatjes in de buis stromen en weggevoerd worden. Dit maakt de stand van het grondwater lager. Via straatputjes en regenpijpen van aanwonenden komt regenwater de buis in. Als de grondwaterstand laag staat, kan het regenwater door de gaatjes in de grond zakken. Zo verdroogt de grond niet als het lang droog is. Als er te veel regenwater voor de grond is, dan voert de buis het water weg. 

Glanerbrug als spons

“Dit is een mooi voorbeeld van hoe we de stad als spons willen gebruiken”, aldus wethouder Leefomgeving Marc Teutelink. “Regenwater houden we zoveel mogelijk vast waar het valt. En als het teveel is, stroomt het weg naar een opvangplek zoals een beek. Zo passen we onze omgeving aan op extreme regenbuien én lange periodes van droogte. Als we toch bezig zijn in de straat maken we deze meteen groener en aantrekkelijker met bloeiende planten en bomen. Bewoners gaven aan zich zorgen te maken over de veiligheid in hun straat dus dit pakken we ook aan. Ik ben blij dat we op deze manier meerdere vliegen in een klap slaan.”

Buslijn 3 door Dr. Stamstraat, rijrichting omgekeerd

Tijdens de werkzaamheden kan er geen verkeer door de Tolstraat rijden. Buslijn 3 neemt daarom tijdelijk een andere route. De Dr. Stamstraat is de enige weg tussen de Ouverturestraat en de Gronausestraat die geschikt is voor een bus. Om de bus daar te kunnen laten rijden, verandert de rijrichting van het eenrichtingsverkeer. Dit duurt tot 16 december 2022.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio