16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Oldenzaalse paralympische zilveren medaillewinnares van 1996 legt alsnog haar plaquette

Oldenzaal – Donderdag 2 september 2021 is het dan eindelijk zover. Erna Zwiers legt haar plaquette in de Grootestraat in Oldenzaal. Dit als blijk van waardering voor de bijzondere prestaties die zij heeft geleverd tijdens de Paralympische Zomerspelen van 1996 in Atlanta.

Het paralympische zilver


Het college van B&W biedt Oldenzalers die tijdens de Olympische of Paralympische Spelen een medaille hebben behaald een plaquette in de Grootestraat aan. Het college benadrukt daarmee het belang van sport voor de Oldenzaalse samenleving en waardeert de sporter voor zijn/haar inzet. Drie jaar geleden op 1 december 2018 hebben de Oldenzaalse olympische- en paralympische medaillewinnaars Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Magda Toeters en Sanne Wevers hun plaquette al gelegd. Helaas is tijdens de voorbereidingen van deze bijeenkomst niet naar voren gekomen dat Erna Zwiers ook een plaquette had moeten leggen. Het college is dan ook blij dat deze omissie wordt rechtgetrokken.

Rolstoelbasketbal

Erna is destijds door een sportongeval in een rolstoel terecht gekomen. Tijdens haar revalidatie-programma kwam ze in aanraking met het rolstoelbasketbal. Haar prestaties op dit vlak bleken dusdanig dat ze werd gevraagd om deel te nemen aan het Nederlandse team. Erna heeft met dit team in 1992, 1993, 1994 en 1995 deelgenomen aan het WK en EK. In die periode heeft ze met het Nederlandse damesteam drie keer goud gewonnen en heeft ze de vierde plek behaald bij het WK. In 1993 werd ze bij de Oldenzaalse sportverkiezingen gekozen tot sportvrouw van het jaar. Verder heeft ze in 1996 deelgenomen aan de Paralympische Spelen in Atlanta waar zij in de finale heeft verloren van Canada en zilver heeft gehaald.

Walk of fame compleet

Na het leggen van de plaquette door Erna Zwiers is de zogenoemde ‘Walk of fame’ compleet en bestaat dan uit plaquettes van:

  • Hennie Kuiper – Olympische Spelen in München (1972), olympisch kampioen op de weg;Ellen van Langen – Olympische Spelen in Barcelona (1992), olympisch kampioen op de 800 meter hardlopen;
  • Erna Zwiers – Paralympische Spelen in Atlanta (1996), zilver bij het rolstoelbasketballen;
  • Magda Toeters – Paralympische Spelen in Londen (2012), zilver op de 100 meter schoolslag en brons tijdens de Paralympische Spelen in Rio (2016);
  • Sanne Wevers – Olympische Spelen in Rio (2016), olympisch kampioen op de balk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio