8.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Peutergroepen in Enschede kunnen rekenen op miljoeneninvestering

De gemeente Enschede investeert in 2023 bijna 5,5 miljoen euro in peutergroepen. Met deze bijdrage kunnen bijna 1200 kinderen in de leeftijd van twee en drie jaar gesubsidieerd gebruikmaken van de peutergroep (“voorschoolse educatie”).

Besluit subsidietarieven

Het college van B en W van Enschede stemde hier dinsdag 13 september mee in. Concreet nam het college een besluit over de subsidietarieven die de gemeente aan de kinderopvangorganisaties betaalt. In de voorschoolse groepen leren kinderen samen spelen en delen. Ze leren nieuwe woorden, liedjes zingen en spelletjes spelen.

De Peutergroep

Wethouder Jurgen van Houdt van jeugd en onderwijs: “Het is een –  jaarlijks terugkerende – belangrijke investering in de kansen van kinderen. Alle kinderen van twee en drie jaar mogen naar de peutergroep. De groep is extra belangrijk voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun (taal)ontwikkeling. Zo kunnen ze een betere start maken in het basisonderwijs. Daar hebben ze de rest van hun leven plezier van, want de eerste duizend dagen van kinderen zijn bepalend voor hun toekomst.”

Kleine eigen bijdrage

Ouders betalen zelf een (kleine) bijdrage. Deze eigen bijdrage hangt af van de hoogte van het inkomen en geldt alleen voor de eerste acht uur dat hun kind deelneemt aan de peutergroep. Voor de laagste inkomens bedraagt de maandelijkse bijdrage in 2023 9,57 euro per maand.

Kinderen die een extra stimulans in hun (taal)ontwikkeling goed kunnen gebruiken, krijgen van het consultatiebureau van de GGD een “advies extra spelen en leren”. Met dat advies kunnen de kinderen zestien uur (vier halve dagen) per week deelnemen. Kinderen zonder zo’n indicatie kunnen acht uur (twee halve dagen) per week in de peutergroep terecht. 

Er zijn in Enschede drie organisaties die voorschoolse educatie aanbieden. Dat zijn Humankind, Columbus Junior en Partou. Ouders kunnen hun kinderen bij een van deze organisaties aanmelden voor voorschoolse educatie. Enschede heeft meer dan veertig peutergroepen, verspreid over de buurten. Meer informatie is te vinden op de website www.gavoortaalenschede.nl/peutergroep

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio