7.2 C
De Bilt

Plan Beken & Bleken maakt Losser klaar voor de toekomst

Losser Op vrijdag 23 september is in Losser een symposium gehouden over het project Beken & Bleken van Losser. In dit project wordt het erfgoed van het dorp Losser, van het aangrenzende landschap en van de mensen die er wonen en hebben gewoond, ingezet om aan de slag te gaan met actuele klimaat- en duurzaamheidsopgaven. Tegelijkertijd herstelt de gemeente Losser de deels verloren gegane verbindingen tussen de dorpskern en het Dinkeldal. Losser heeft voor dit project een Erfgoed Deal gekregen.

Symposium over project Beken en Bleken

Voor experts, overheden en andere professionals werd vrijdag een symposium georganiseerd in de Protestantse kerk op het Raadhuisplein in Losser. De aanwezigen werden tijdens het ochtendgedeelte door dagvoorzitter Maurice Velthuis en sprekers Harm Smeenge, Pi de Bruijn en Ramon Postma meegenomen in het verhaal van de Losserse Erfgoed Deal en de manier waarop het erfgoed van dorp en landschap een rol kan spelen bij ruimtelijke inrichting en actuele klimaat- en duurzaamheidsopgaven. Wethouder Jaimi van Essen en Watergraaf Stefan Kuks gingen daarna met de sprekers en de aanwezigen in gesprek over deze thema’s en het project beken en bleken.

Wethouder Jaimi van Essen vervulde een rol als gastheer: “We zien allemaal dat er iets moet gebeuren. De klimaat- en duurzaamheidsopgaven zijn actueler dan ooit. In Losser kunnen wij onze oude beken & bleken inzetten om aan de slag te gaan met deze opgaven. We combineren ons erfgoed dus met de uitdagingen waar we nu en in de toekomst tegen aan gaan lopen. Dit symposium geeft ons de kans om ons verhaal aan een breder publiek te vertellen. Zo hopen we k andere overheden en organisaties te inspireren om met deze opgaven aan de slag te gaan en erfgoed hierin een plek te geven.”

Symposium in de kerk. Foto: gemeente Losser

Excursies door dorp en landschap

Het middaggedeelte van het symposium stond in het teken van de uitvoering in de praktijk.. Er waren excursies met de volgende thema’s:

  •   Historische structuren en erfgoed in dorpsontwikkelingen 
  •   Natuur en Recreatie in Dinkelland-Zuid

–          Aquathermie: slim watergebruik als bron voor erfgoed

  •   Landschap als basis voor ruimtelijke vraagstukken; denken vanuit tijd en ruimte

Deze thema’s werden al wandelend, fietsend of (deels) per bus toegelicht, bekeken en besproken.

 

 

Publieksdag voorjaar 2023

In het voorjaar, waarschijnlijk op zaterdag 25 maart 2023, staat een publieksdag gepland. Met meer informatie over de Losserse Erfgoed Deal en een aantal excursies met uitleg over de werkzaamheden ter plaatse.  Meer informatie over de publieksdag volgt te zijner tijd via de gemeentelijke kanalen.

“Door het erfgoed in hedendaagse opgaven mee te nemen, laten we ons inspireren door het verleden én werken we aan de toekomst. Het is belangrijk dat we deze opgaven met elkaar aanpakken, daarom willen we een zo breed mogelijk publiek betrekken. Dat is ook onderdeel van de Erfgoed Deal, die een leeromgeving creëert waarin we met elkaar en van elkaar kunnen leren. De excursies die we in het voorjaar van 2023 gaan organiseren dragen daar zeker aan bij,” aldus wethouder Van Essen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio