1.5 C
De Bilt

Project Huiskamer van de Stad in Enschede stilgelegd

Het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft vandaag besloten om geen voorstel tot de realisatie van de Huiskamer van de Stad aan de raad aan te bieden. Dit besluit komt voort uit het recente bericht dat de Bibliotheek niet kan instemmen met het investeringsvoorstel voor de Huiskamer van de Stad, vanwege financiële uitdagingen bij het sluitend maken van haar begroting. Het bericht van de Bibliotheek heeft het college zeer verrast, gezien de inhoud niet overeenkomt met eerder gemaakte bestuurlijke afspraken.

Huiskamer van de Stad

Oorspronkelijk stond de beslissing over het groene licht voor de aanbesteding van de Huiskamer van de Stad gepland tijdens de Raadsvergadering van 9 oktober. De Bibliotheek heeft altijd haar steun voor het project uitgesproken, evenals Kaliber Kunstenschool, poppodium Metropool en het Wilminktheater. Maar zonder deelname van de Bibliotheek onder de huidige voorwaarden is de realisatie geen optie. Daarom heeft het college van B&W besloten geen voorstel tot realisatie aan de raad aan te bieden.

Opgaven blijven liggen

De huidige situatie dwingt het college om zich te beraden op de toekomstplannen. Het pand van de bibliotheek aan de Pijpenstraat staat voor een dringende renovatie als de bibliotheek besluit daar te blijven. Dit vanwege achterstallig onderhoud en duurzaamheidsvereisten. Daarnaast blijft er een opgave liggen bij het Muziekkwartier, waar een aanzienlijk aantal vierkante meters overdag onbenut blijft. Maar bovenal is het betreurenswaardig dat het besluit betekent dat de Huiskamer van de Stad niet gerealiseerd kan worden. Dit initiatief was bedoeld als een laagdrempelige plek voor alle inwoners van Enschede om in aanraking te komen met cultuur.

Nieuwe plannen maken om culturele ambities te realiseren

Wethouder Jeroen Diepemaat: “Het is erg vervelend dat we nu weer terug bij af zijn. We hadden een uitgewerkt plan dat ten goede zou komen aan alle inwoners van Enschede. Ja, de kosten vielen fors hoger uit dan verwacht, en ja, de gemeenteraad moest nog instemmen. Maar het is jammer dat dit waardevolle plan zo dicht bij de finish strandt. Dit helpt niemand vooruit. We gaan in gesprek met onze culturele partners en de gemeenteraad om nieuwe plannen voor de toekomst te smeden. Hoe deze plannen eruitzien, moet de tijd leren.”

Het college van burgemeester en wethouders gaat in samenwerking met de gemeenteraad en de betrokken partners de komende periode de mogelijkheden verkennen om de culturele ambities van Enschede alsnog te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio