5 C
De Bilt

Rookvrije bushaltes in Dinkelland bij aftrap Stoptober

Dinkelland – Een sigaret opsteken terwijl je op de bus wacht. Voor veel rokers is het de gewoonte, maar bij acht bushaltes in de gemeente Dinkelland is dit niet langer gewenst. Rokers worden daarop attent gemaakt door blauwe stoeptegels voor de bushokjes. Hierop staat aangegeven dat het om een rookvrije zone gaat. Het initiatief van twee regionale buschauffeurs wordt  toegejuicht door wethouders Ilse Duursma en Ben Blokhuis.

Stoptegels

Vooralsnog worden de tegels gelegd in de dorpskernen bij de drukste bushaltes. Afgelopen maandag werd de tegel voor de bushalte ‘Onder de Linde’ in Denekamp symbolisch onthuld. Daarmee maakt de gemeente Dinkelland een treffende start van Stoptober.

Stoptober onderstrepen

De stoeptegels vormen een onderdeel van het rookontmoedigingsbeleid dat de gemeente Dinkelland ondersteunt. Zo’n 30 procent van de bevolking is roker, blijkt uit diverse onderzoeken. Bewustwording is daarom essentieel. “Een van de doelen die we met het plaatsen van deze tegels hopen te bereiken, is dat ze de gesprekken over roken op gang brengen”, legt wethouder volksgezondheid, Ilse Duursma, uit.

“Bij deze bushalte staat doorgaans veel jeugd te wachten op de bus die hen naar school in Oldenzaal, Hengelo of Enschede brengt. Hopelijk spreken zij elkaar aan op hun rookgedrag. De blauwe stoeptegels kunnen in dat geval helpen om erover te beginnen. Zo zetten we ons samen in voor een rookvrije generatie. De onthulling sluit tevens perfect aan bij het begin van stoptober, de maand oktober waarin stoppen met roken jaarlijks onder de aandacht wordt gebracht.”

Ook last van rook in buitenlucht

Want hoewel roken in de buitenlicht is toegestaan, ondervinden veel mensen hier last van, merkten buschauffeurs Marc Hinskens en Richard Roolvink. “De rook is ten eerste ronduit slecht voor de gezondheid”, zegt Hinskens. “Ook kinderen staan te wachten in het bushokje, en dus ook in de rook. Ten tweede zorgt het voor stankoverlast, zowel bij de halte als in de bus, en voor rotzooi. Het is vaak lastig om iemand aan te spreken op zijn rookgedrag. Helemaal voor jongeren richting volwassenen. Bovendien: zien roken doet roken en we willen juist een rookvrije maatschappij.”

Praktisch en hufterproof

Tijd voor actie vonden de chauffeurs. In overleg met de gemeente werd gekozen voor blauwe tegels. Daarop staat een wit vinkje afgebeeld met de tekst: ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. “Borden, stickers en posters waren ook een optie”, informeert Roolvink. “Tegels bleken echter het meest praktisch en hufterproof te zijn. We hebben een begin gemaakt met het leggen van tegels voor de acht meest gebruikte haltes op de drukste routes in de dorpskernen. Ze kunnen door hun positie en kleur niet over het hoofd gezien worden. Wie toch wil roken moet dat voor maar ergens anders doen.”

Rookvrije bushaltes in heel Nederland

De initiatiefnemers hebben de ambitie om uiteindelijk in heel Nederland de drukste bushaltes te voorzien van een blauwe tegel. Een goed streven, vindt Ben Blokhuis, wethouder van onder andere openbare ruimte. “We hebben rookvrije scholen, rookvrije sportvelden en nu gaan we voor rookvrije bushaltes. Daar werken wij als gemeente graag aan mee”,  laat hij weten. “Goed voorbeeld doet goed volgen. Vandaar dat we met andere gemeenten hierover in gesprek zijn om hen ook te enthousiasmeren voor deze methode.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio