16.3 C
De Bilt

Scholierendebat over 6 stellingen in stadhuis van Hengelo onder leiding van burgemeester Sander Schelberg

Op woensdag 12 april vanaf 15.00 uur gaan de leerlingen van havo en vwo van de vier Hengelose scholengemeenschappen in debat met elkaar. De scholieren van het Twickel College, Lyceum De Grundel, het Bataafs Lyceum en het Montessori College Twente hebben zelf de stellingen bedacht en zich voorbereid. De presentatie is in handen van burgemeester Sander Schelberg.

Tijdens zes rondes staan steeds twee teams van tien leerlingen tegenover elkaar. Via loting wordt per ronde een stelling getrokken en bepaald welk team de rol van ‘voor’ of ‘tegen’ op zich neemt. De laatste twee rondes zijn een zogenoemd 360 graden debat. Tijdens dit debat wisselen de teams een paar keer op een onverwacht moment van standpunt. Het standpunt dat eerst verdedigd werd, moet dan worden aangevallen en andersom.

Stellingen

Dit zijn de zes stellingen die de leerlingen hebben aangedragen:

  1. Twente moet een eigen provincie worden.
  2. Sportclubs moeten gratis worden voor jongeren.
  3. Pesten moet strafbaar worden gesteld.
  4. Kinderen moeten vanaf hun 10e jaar kunnen bepalen bij wie zij na een scheiding willen
    wonen.
  5. Middelbare scholen moeten in het examenjaar geen enkele les meer verplicht stellen.
  6. Staken moet verboden worden voor mensen met een cruciaal beroep.

Prijzen

Het winnende team ontvangt een wisselbeker en een cheque van € 250, te besteden aan het bevorderen van de debatcultuur op school. Verder krijgt ieder team een rondleiding door het stadhuis mét beklimming van de stadhuistoren aangeboden.

Jury

De jury van het Scholierendebat staat onder leiding van Coen Wassink (juryvoorzitter) van het Debatbureau. De andere juryleden zijn wethouder Onderwijs Claudio Bruggink en journalist Michel Hasselerharm van de stadsredactie van de Twentsche Courant Tubantia.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio