32 C
De Bilt
zaterdag, 13 augustus 2022

SchouwArt mag podium voor beeldende kunst vormgeven in Hengelo

Met SchouwArt gaat een langgekoesterde wens van de gemeenteraad in vervulling: Hengelo weer een stap dichterbij een permanent podium voor beeldende kunst brengen. Tot 15 april konden organisaties een subsidievraag indienen voor de tijdelijke presentatie van beeldende kunst in de stad. Vier organisaties kwamen met een plan. De adviescommissie Beeldende Kunst heeft de Stichting SchouwArt het hoogste aantal punten toegekend. Wethouder Marie-José Luttikholt: ‘Ik ben blij dat SchouwArt de handschoen oppakt om samen tot een kunstpodium te komen. Een stad als Hengelo verdient dat! De verbinding die zij willen leggen met scholen en verenigingen maken het plan extra mooi.’

Stichting SchouwArt

Stichting SchouwArt is gevestigd in Schouwburg Hengelo. Met hun plan willen zij de bestaande tentoonstellingen ‘Zie de Vide’ en ‘Zie de Vensters’ verder uitbreiden met eigen openingstijden en aanvullende activiteiten. Ook breiden ze de exposities verder uit over de foyers en gaan ze meer bekende kunstenaar van buiten Hengelo aantrekken.
Om mensen nieuwsgierig te maken, willen ze ook soms gebruikmaken van andere plekken in de binnenstad.
Uiteindelijke doel van de gemeente is om zo snel mogelijk tot een prominente locatie voor een kunstpodium te komen in de binnenstad. De plannen van SchouwArt zijn een mooie overbrugging naar dit definitieve podium.

Cultuurnota

In september 2021 is de cultuurnota vastgesteld. Er is toen een motie aangenomen voor een vast kunstpodium. Sindsdien heeft de gemeenteraad veel gesproken gevoerd over dit onderwerp. In januari van dit jaar werd in de raad een onderzoek gepresenteerd over de kosten van een permanente plek voor beeldende kunst. De raad heeft toen besloten om daar op in te zetten.

Vier plannen

Organisaties konden vervolgens een subsidieaanvraag indienen voor de presentatie van beeldende kunst en daarmee het podium voor beeldende kunst in de stad te worden. Vier organisaties kwamen met een plan. De adviescommissie Beeldende Kunst heeft het plan van Stichting SchouwArt het hoogste aantal punten toegekend.

Zij scoorden onder andere hoog op: locatie in de binnenstad, een mooie mix van kunstenaars, gebruik maken van de faciliteiten, kennis en personeel van Schouwburg Hengelo, goede plannen voor randprogrammering en educatie, actieve groep vrijwilligers, voldoende ruimte voor beloning van kunstenaars en breed publieksbereik door eigen openingstijden en het reguliere publiek van Schouwburg Hengelo.

Vervolg

SchouwArt krijgt € 94.000 subsidie om de plannen uit te voeren. Binnenkort gaat de gemeente Hengelo verder met hen in gesprek over de toekomst. Stichting SchouwArt is gevestigd in Schouwburg Hengelo. De gemeenteraad heeft echter de wens voor een meer prominente locatie in de binnenstad. Dat is ook onderdeel van het collegeprogramma 2022-2026. Samen met SchouwArt gaat de gemeente kijken hoe ze een prominente locatie zo snel mogelijk kunnen realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio