23.8 C
De Bilt

Sneller groen voor fietsers met SMART-app

Enschede – De gemeente Enschede geeft fietsers sneller groen bij verkeerslichten. Enschede is de eerste stad waar dit gebeurt met een slimme app. Na een succesvolle test is dit systeem nu beschikbaar voor iedereen. Omdat Enschede een fietsstad wil zijn, krijgen fietsers meer prioriteit en kunnen ze vlotter doorfietsen.

 

Sneller groen met SMART-app

Stel dat je smartphone merkt dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar deze innovatie is gerealiseerd in Enschede.

 

Succesvolle test

De uitrol van het zogenaamde SMART groen is begonnen op het Kennispark Twente, de hightech innovatiecampus van Enschede. Begin november 2017 zijn de verkeerslichten op de kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat als eerste voorzien van dit systeem. Nadat de testfase succesvol is afgerond, is SMART Groen beschikbaar voor iedereen die de app SMART in Twente installeert. Binnenkort worden alle verkeerslichten langs de Hengelosestraat en de Gronausestraat voorzien van SMART Groen.

 

Enschede de juiste stad voor zulke innovaties

De gemeente voert deze innovatie uit binnen de campagne Enschede Fietsstad 2020. SMART Groen is samen met SMART-ontwikkelaar Mobidot en Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis ontwikkeld. Vialis levert de achterliggende techniek voor de aansturing van de verkeerslichten.

 

Enschede is bij uitstek geschikt voor deze primeur. De afgelopen jaren is de in Enschede bedachte app SMART in Twente doorontwikkeld. Het aantal gebruikers van deze app neemt snel toe, waardoor er al een grote groep meteen al gebruik kan maken van SMART groen. Daarnaast is de moderne centrale die de verkeerslichten aanstuurt geschikt voor deze toepassing.

 

Smart City Enschede

De SMART app daagt reizigers in Twente uit om duurzamer te reizen. De app verbetert de bereikbaarheid in Twente. Wanneer er 10 procent minder autoverkeer op de weg is,

is het net zo rustig op de weg als in de vakantie. Met de app worden reizigers getriggerd om op een andere manier te reizen.

 

In Enschede werken allerlei organisaties en instellingen samen om van de stad een echte Smart City te maken. Door data slim te combineren kun je veel nuttige informatie verzamelen. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe slimmer de stad kan worden. Zo kunnen met deze toepassing fietsers comfortabeler door de stad fietsen.

 

Nog meer toepassingen

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeerslichten. Enschede wil hierin vooroplopen. Het systeem opent ook de weg naar nieuwe toepassingen. Denk aan ouderen en mindervaliden die een langere groentijd aan kunnen vragen.

 

Enschede Fietsstad 2020

Fietsen is in. Daarom zet de gemeente samen met Fietsstadpartners stevig in op de fiets. Zo komen er goede en veilige fietsvoorzieningen en wordt veilig fietsen gepromoot. Met leuke acties worden inwoners en werknemers in Enschede uitgedaagd om vaker de fiets te pakken. Op de website www.enschedefietsstad.nl vindt u meer informatie over deze campagne en de lopende acties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio