11.8 C
De Bilt

Mogelijkheid Sportcluster Oost-Glanerbrug nu bekeken in een haalbaarheidsonderzoek

SV Sportlust Glanerbrug, GVV Eilermark en Omnisportvereniging Avanti Wilskracht zetten gezamenlijk in op de realisatie van een multifunctionele sportaccommodatie (MFSA) in Oost-Glanerbrug. Op donderdag 12 mei ondertekenden zij een intentieverklaring waarin de partijen vastleggen hoe zij willen komen tot een uitgewerkt haalbaarheidsonderzoek. Deze ontwikkeling past binnen de totale clusteringsopgave van sportparken en -velden van gemeente Enschede. Door te clusteren komt meer ruimte vrij om te investeren in toekomstbestendige, duurzame en multifunctionele accommodaties.

Haalbaarheidsonderzoek

In opdracht van gemeente Enschede startte een extern adviesbureau eind 2020 een haalbaarheidsonderzoek naar de clusteringsmogelijkheden van sportparken in de stad. Daaruit blijkt dat de bouw van een multifunctionele sportaccommodatie in Enschede-Zuid en de herontwikkeling van Diekman-Oost haalbaar zijn. In Enschede-Oost zijn in die periode ook gesprekken gevoerd, maar was de tijd nog niet rijp om tot dezelfde ontwikkeling te komen.

Begin 2022 spraken de betrokken partijen opnieuw met elkaar; zij zien nog steeds potentie om een toekomstbestendige en duurzame multifunctionele sportaccommodatie te realiseren. Om tot een breedgedragen plan te komen ondertekenden zij een intentieverklaring.

Open vizier en gelijkwaardige basis

De verenigingen beginnen met open vizier en op basis van gelijkwaardigheid aan de verkenning. S.V. Sportlust Glanerbrug wil in Glanerbrug een maatschappelijke rol vervullen die verder gaat dan alleen voetbal. Voorzitter Timo de Graaff: ‘Sportlust beraadt zich op de toekomst. Wij willen binnen de samenleving van Glanerbrug een duurzaam maatschappelijke rol gaan vervullen die verder gaat dan alleen voetbal. Deze plannen zijn volop in ontwikkeling’.

Oost-Glanerbrug

GVV Eilermark is een voetbalvereniging met een groot vrijwilligersbestand, die veel zelf heeft opgebouwd en alles nog in eigendom heeft. Voorzitter Eddy Bodde: ‘We zien deze verkenning als een kans om op het juiste moment de krachten te bundelen met de verschillende verenigingen. Een plan ontwikkelen voor Sportcluster Oost-Glanerbrug dat recht doet aan goede sportfaciliteiten en mogelijkheden voor de nieuwe generatie. Duizenden mensen willen voor de toekomst een prachtig multifunctioneel park voor de sport. Daarnaast speelt de maatschappelijke weg die we zijn ingeslagen een grote rol. Onze intentie is het waarmaken van de droom van Glanerbrug’.

Omnisportvereniging Avanti Wilskracht

Het aanbod van Omnisportvereniging Avanti Wilskracht bestaat uit voetbal, handbal, gymnastiek, streetdance, hardlopen en fit & actief. Voorzitter Barry Siero ziet veel potentie om het sportpark samen met de andere verenigingen te ontwikkelen tot ‘sportpark van de toekomst’: ‘Het biedt kansen om met een traditioneel en vernieuwend aanbod te komen, zowel overdag als in de avonduren. Dat maakt het mogelijk om de omgeving verder te ontwikkelen met focus op de toekomst, waarbij ruimte blijft voor specifieke clubbeleving’.

Gezonde en toekomstbestendige verenigingen

Ook wethouder Sport Niels van den Berg is blij met deze stap: ‘We streven naar duurzame sportaccommodaties voor gezonde en toekomstbestendige verenigingen. Door sportvelden en -accommodaties in onze stad efficiënter te benutten, creëren we een aantrekkelijker sportklimaat en dragen we ook in maatschappelijk opzicht ons steentje bij. Dat is goed voor iedereen. Met de ontwikkeling in Oost zetten we weer een mooie stap in de goede richting!’.

Planning en afspraken

Het haalbaarheidsonderzoek startte met de ondertekening op 12 mei 2022 en eindigt automatisch op 1 januari 2023. Vóór die datum moet een aantal kaders zijn uitgewerkt, zoals locatieonderzoek, financiële onderbouwing, (juridische) samenwerkingsvorm en draagvlak onder leden. Ook is het de bedoeling een onafhankelijk projectleider aan te stellen en een adviesorgaan in het leven te roepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio