19.3 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Spraakmakende Pride Photo Expo strijkt neer in Enschede

Enschede haalt de Pride Photo Expo naar de binnenstad. Deze fototentoonstelling opent op 1 mei en is te bezoeken tot en met 18 mei op het van Loenshof in Enschede. Dit jaar is het thema ‘The Process of Change’, waarmee de Stichting Pride Photo Award wil laten zien hoe het de LHBTI+ gemeenschap wereldwijd telkens weer lukt om diversiteit te vieren en het bestaansrecht te claimen. Met creativiteit, vechtlust en veerkracht.

Het doel van deze voor iedereen toegankelijke expositie is om mensen van diverse achtergronden te bereiken. Voor meer begrip en om dialoog te openen. Enschede is een inclusieve stad en wil openlijk kenbaar maken dat iedereen hier welkom is en mag zijn wie die is.

Winner Pride Photo 2023 - Kysaan&Ky - Foto: © Ky Smiley
Winner Pride Photo 2023 – Kysaan&Ky – Foto: © Ky Smiley

Pride Photo Expo: eerkracht en kwetsbaarheid

20 grote fotopanelen tonen, naast de winnende werken, een selectie beeldverhalen die tegelijkertijd veerkracht en kwetsbaarheid uitdrukken. Ze geven een divers beeld van zeer reële problemen waarmee veel LHBTI+ personen wereldwijd dagelijks te maken hebben. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan geweld tegen LHBTI+ personen. Ook komen de mensenrechten situaties in verschillende landen, diversiteit op de werkvloer, en LHBTI+ onder mensen met een verstandelijke beperking aan bod.

Havana Queen Story - Foto: © Robin Yong
Havana Queen Story – Foto: © Robin Yong

De onderwerpen worden toegelicht met teksten op de panelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen. Hiermee krijg je extra informatie en audiofragmenten over de fotograaf, het werk en het onderwerp.

Stel je oordeel uit

Enschede is de tweede locatie van de Pride Photo Tentoonstelling 2023. De jaarlijkse LHBTI+ tentoonstelling begon 31 maart in Amsterdam en reist tot het einde van dit jaar door heel Nederland en doet alle provincies aan. Arjan Kampman, wethouder inclusie: “Ik nodig iedereen uit om de expo te bezoeken en je in de verhalen te verdiepen. Stel je oordeel uit en verdiep je in de ander. Dan zie je dat we meer op elkaar lijken dan je op het eerste oog zou denken.”

Winner Pride Photo 2023 - A dream of Osiris - Dead family - Foto: © Le Veneque
Winner Pride Photo 2023 – A dream of Osiris – Dead family – Foto: © Le Veneque

De opening in Enschede is op maandag 1 mei om 12.30 uur op het Van Loenshof, in aanwezigheid van diverse LHBTI+ belangenorganisaties, waaronder COC Achterhoek-Twente en Pride Netwerk Twente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio