16.6 C
De Bilt

Staatssecretaris Gunay Uslu brengt bezoek aan cultuurregio Twente

Op woensdag 31 augustus bracht staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media op uitnodiging van Wethouder Jeroen Diepemaat namens de cultuurregio Twente een bezoek aan Enschede. Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat en gedeputeerde Roy de Witte van de Provincie Overijssel lieten de staatssecretaris kennismaken met diverse initiatieven en samenwerkingsverbanden binnen de cultuurregio Twente. Het Rijk denkt de komende periode na over welke rol cultuurregio’s krijgen in het toekomstige rijkscultuurbeleid. Het bezoek van staatssecretaris Uslu aan cultuurregio Twente dient hierbij ter inspiratie.

Nederland kent in totaal 15 cultuurregio’s. Binnen de cultuurregio Twente werken de 14 Twentse gemeenten en Provincie Overijssel samen met de culturele sector om het culturele klimaat te versterken. Deze intensieve samenwerking werpt in Twente zijn vruchten af. Voorbeelden hiervan zijn de vele creatieve broed- en maakplaatsen, de samenwerking tussen de grote culturele instellingen en een gezamenlijk investeringsprogramma tussen de provincie Overijssel en Twente.

Belang van regionale samenwerking

Wethouder Jeroen Diepemaat: “Regionale samenwerking is ontzettend belangrijk. Een veelzijdig cultureel aanbod maakt Enschede en de regio namelijk tot een fijne plek om te wonen, te werken, te bezoeken en te blijven. Dit aanbod maken we samen met de instellingen, makers, amateurkunstverenigingen en inwoners. In Twente zie je goed wat de effecten van samenwerken binnen een cultuurregio kunnen zijn. Wat dat betreft lopen we als Twente echt voorop!”

Gedeputeerde Roy de Witte van cultuur is blij met het bezoek van staatsecretaris Uslu aan Overijssel en in het bijzonder aan Twente: “Fantastisch dat de staatsecretaris ook in het oosten van het land haar inspiratie komt halen voor het landelijk cultureel beleid. Uiteraard hebben we in de provincie geweldige initiatieven en sterke cultuurregio’s. In Enschede heeft ze vanmiddag zelf mooie voorbeelden van dichtbij kunnen zien en de jonge, creatieve makers kunnen spreken.

Bezoek Staatssecretaris Uslu
Bezoek Staatssecretaris Uslu – Foto: © Annabel Jeuring

Door samenwerking en gezamenlijke investeringen van de Twentse gemeenten, provincie en het rijk investeren we in culturele organisaties en houden we de culturele sector bloeiend en bereikbaar, voor nu en in de toekomst. Zeker na de vervelende coronaperiode hebben extra investeringen gedaan om de sector op gang te helpen.”

Creatieve broed- en maakplaatsen aan staatssecretaris getoond

Het gezelschap bracht een bezoek aan het Stationsplein, waar creatieve broedplaats WARP Technopolis tijdelijk is gevestigd. Hier ging de staatssecretaris onder andere het gesprek aan met Sickhouse en Tetem kunstruimte.  Ze hebben het gehad over het belang van creatieve broed- en maakplaatsen. Aansluitend maakte de staatssecretaris kennis met Cross-TIC. In Cross-TIC worden kunstenaars en cultuurmakers, die in Twente (willen) wonen en werken, geselecteerd voor verschillende crossmediale ontwikkelingstrajecten. Zij kunnen deelnemen aan onderzoeken, producties, intensieve ontwikkeltrajecten en collectieve activiteiten.

Samen goed op blijven trekken

Jeroen Diepemaat kijkt terug op een geslaagd bezoek: “Dat de intensieve samenwerking binnen cultuurregio Twente veel oplevert mag duidelijk zijn. Een divers cultureel aanbod is ontzettend belangrijk voor Enschede en de regio. Goede samenwerking tussen de culturele sector en de overheid is daarbij essentieel. Op de plek waar we dit werkbezoek begonnen, wordt volgend jaar een woontoren gebouwd met zo’n 160 woningen. Tijdelijke invulling van dergelijke plekken biedt de kans aan makers om zich tijdelijk relatief goedkoop te vestigen. Nu de nieuwbouw aanstaande is, is het des te belangrijker om samen goed op te blijven trekken en te zoeken naar een nieuw onderkomen. De gemeente ondersteunt WARP Technopolis hierin actief. Voor een duurzame voortzetting is de hulp van het Rijk natuurlijk hartstikke belangrijk.”

­

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio