23.8 C
De Bilt

Stadsbeek stroomt straks door Elferinksweg

Enschede – Op maandag 17 augustus zijn de werkzaamheden gestart voor de aanleg van het derde deel van de Stadsbeek in de Elferinksweg. Met de aanleg van de Stadsbeek pakt de gemeente Enschede de (grond)wateroverlast in deze straat en de omliggende wijken Stadsveld en Pathmos aan.

In het aankomende jaar zal de Elferinksweg vanaf de B.W. ter Kuilestraat tot en met de kruising met de Poolmansweg een volledig nieuwe inrichting krijgen. Om dit te realiseren werkt de gemeente Enschede nauw samen met Dura Vermeer Infra. Samen hebben zij het afgelopen half jaar het ontwerp tot in detail uitgewerkt en de voorbereidingen voor de verlenging van de beek getroffen.

Aanpak wateroverlast

De wijken Stadsveld en Pathmos zijn de laagst gelegen delen van Enschede. Wanneer het hard regent, stroomt water vanuit de andere wijken hiernaartoe. Straatkolken kunnen het regenwater niet zo snel afvoeren en de riolering kan zoveel water in één keer niet goed verwerken. Hierdoor komen straten blank te staan en loopt het water soms zelfs de woningen binnen. Daarnaast hebben beide wijken last van hoge grondwaterstanden. Hierdoor ontstaat schade aan woningen.

Wethouder Jurgen van Houdt licht toe: “Door de klimaatverandering krijgt Enschede in de toekomst steeds vaker te maken met zware regenbuien én met hoge temperaturen en perioden van droogte. Enschede wil en moet hierop goed voorbereid zijn. De aanleg van de Stadsbeek pakt de wateroverlast aan. Overtollig grondwater en regenwater (bij hevige buien) stroomt de beek in. Dit schone water komt niet meer in het riool terecht, waardoor het riool minder belast wordt en het water niet meer gezuiverd hoeft te worden. Tevens maakt de beek de omgeving vele malen groener. Dit zorgt voor verkoeling op hete zomerse dagen. Een win-winsituatie dus!”

Eerste delen Stadsbeek al klaar

Eind 2016 werd het startschot voor de aanleg van de Stadsbeek gegeven. In de afgelopen jaren is de beek aangelegd in de Bruggertstraat, Rembrandtlaan en B.W. ter Kuilestraat. De Stadsbeek is bewezen effectief. In deze straten is de wateroverlast aanzienlijk verminderd. Met de komende werkzaamheden wordt de Stadsbeek weer een stukje verlengd. Het derde deel van de Stadsbeek is naar verwachting in de zomer van 2021 gereed. De gemeente Enschede werkt in dit project samen met het Waterschap, de Provincie, de woningcorporaties en bewoners. 

De BouwApp

Vind u het leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de Stadsbeek Elferinksweg? Download dan de BouwApp via Google Play of de App Store en volg het project: Stadsbeek Elferinksweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio