15.8 C
De Bilt

Studenten presenteren hun projecten van Enschede Lab

Enschede – Vier studententeams hebben in de pilot Enschede Lab de afgelopen maanden gewerkt aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen in Enschede. Op woensdag 20 juni presenteren ze hun projecten in het Stadhuis. De studenten zijn afkomstig van Universiteit Twente, Saxion, ROC van Twente en AKI-ArtEZ.

Enschede Lab

In het ENSCHEDE LAB, in februari geopend door OCW-minister Ingrid van Engelshoven, hebben Enschedese studenten van drie verschillende niveaus (WO, HBO, MBO) gewerkt aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de stad van morgen. Een soortgelijke samenwerking tussen WO, HBO, MBO, overheid en inwoners is uniek in Nederland. De ‘grand challenges’ waarbinnen de studenten opereerden waren duurzaamheid en zelfredzaamheid. Dit zijn twee grote uitdagingen voor Enschede die vragen om een ingrijpende en lokale aanpak en de directe inzet van de inwoners, waaronder de studenten zelf.

Experiment

In Enschede willen de partners jong talent alle ruimte bieden om ideeën toe te passen. Het ENSCHEDE LAB is voor de betrokken kennisinstellingen een belangrijk experiment. Coaches van het WO, HBO en MBO hebben de eerste vier studententeams binnen deze pilot begeleid. De teams konden de infrastructuur, faciliteiten en medewerkers van hun labs (DesignLab van Universiteit Twente, Stadslab en Fablab van Saxion, Ondernemerslab van ROC van Twente) gebruiken. De gemeente Enschede ondersteunt met het inhoudelijk begeleiden van de opdrachten en het in contact brengen met het netwerk, waaronder bewoners, ambtenaren, ondernemers en hulpverleners.

De projecten

De vier teams hebben de volgende innovaties ontwikkeld binnen ENSCHEDE LAB.

Eindproduct team 1

Team 1: workshop en tools voor een duurzame gemeenschap

studenten: Mélanie Droogleever Fortuyn, Mirthe Cristenhusz, Romi Groenink.

Eindproduct team 2

 

Team 2: van pick-up point tot energieopwekker: een modulair bushokje

studenten: Titus Venverlo, Tristen van Buren, Jessie Wijburg.

 

Eindproduct team 3

Team 3: een groenere binnenstad in de strijd tegen hittestress

studenten: Florian Kleinhoven, Anne Brandwacht, Nadine Rouwers.

 

Lab
Studenten die deelnemen aan Enschede Lab – Foto: gemeente Enschede

Team 4: een beter zorgaanbod voor de wijk Wesselerbrink

studenten: Sietze Bakker, David Schuler, Danielle Spaan, Jacco Borggreve.

De volledige projectbeschrijvingen en ervaringen van de teamleden zijn te vinden op www.enschedelab.nl.

Smart Enschede

Het ENSCHEDE LAB maakt onderdeel uit van Smart Enschede, een gezamenlijke agenda van de gemeente Enschede, Universiteit Twente, hogeschool Saxion, AKI ArtEZ en ROC van Twente. De agenda werd eind 2017 geïntensiveerd. Smart Enschede is gericht op het aantrekken, boeien en binden van talent. Smart Enschede bevat activiteiten die bijdragen aan een slimmere stad die aantrekkelijk(er) is voor talentvolle ondernemers, studenten en inwoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio