20.3 C
De Bilt

Subsidieregeling bedrijvenpark Westermaat voor zonne-energie verlengd

Ondernemers van bedrijventerrein Westermaat kunnen ook dit jaar gebruik maken van de subsidieregeling van 30.000 euro voor extra duurzaamheidsadvies, met name voor zonnepanelen op daken. Het geld is bestemd voor advies over zonnepanelen op bedrijfsdaken, maar ook voor energiebesparing. Het college heeft de voucherregeling in samenwerking met Westermaat in Bedrijf met een jaar verlengd, omdat de gemeente ondernemers wil stimuleren om meer zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen.

Stichting Duurzaam Westermaat geeft aan dat ondernemers behoefte blijven houden aan duurzaamheidsadvies, vooral als het gaat om zonnepanelen. Daarom is de subsidieregeling verlengd tot het einde van 2023. De gemeente Hengelo en ondernemersvereniging Westermaat In Bedrijf hebben samen de ambitie om bedrijventerrein Westermaat duurzamer te maken.

Niet altijd snel gerealiseerd

Bedrijfsdaken gebruiken voor zonnepanelen is een goede en voor de hand liggende oplossing om elektriciteit duurzaam op te wekken. Maar het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Westermaat in Bedrijf, provincie Overijssel en de gemeente inventariseren samen de knelpunten waar pandeigenaren tegenaan lopen als ze zonnepanelen willen, zoals een onvoldoende sterke dakconstructie of een overvol elektriciteitsnet.

Voucher aanvragen

Met de subsidie kunnen de bedrijven de mogelijkheden onderzoeken om duurzame energie op te wekken via zon op dak. Ze kunnen daarvoor een voucher aanvragen ter waarde van 900 euro. Hiermee kan de aanvrager extern advies inschakelen in de voorbereiding op het aanschaffen van zonnepanelen of om stappen te zetten op een ander duurzaam onderwerp, zoals energiebesparing.

Voorbeelden zijn:

  • dakscan laten maken
  • dakconstructieberekening laten maken
  • indienen van een subsidieaanvraag
  • laten opstellen van een businesscase
  • inschakelen van een adviseur voor projectbegeleiding

Bedrijven die lid zijn van ondernemersvereniging Westermaat in Bedrijf die belangstelling hebben voor de voucherregeling, kunnen zich melden bij de ondernemersvereniging via info@westermaat.nl.

Zonne-energie opwekken op de daken

Hengelo wil dat in 2030 meer dan de helft van de Hengelose huishoudens gebruik maakt van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. Het is een enorme klus. Hengelo heeft weinig buitengebied, dus daar moet de gemeente zorgvuldig mee omgaan.

Bedrijventerrein Westermaat

Daarom wil de gemeente Hengelo daken, gevels en parkeerplaatsen zo optimaal mogelijk benutten voor
zonnepanelen om grootschalige zonnevelden in het buitengebied zoveel mogelijk te vermijden. De gemeente heeft hiervoor een ‘Stimuleringsplan zon op dak, parkeerplaats en gevel’ opgesteld. Op bedrijventerrein Westermaat zijn 354 panden. Er hebben nu 44 daken zonnepanelen met een gezamenlijk oppervlak van 77.200 m2. Dit is bijna 28 % van de totale dakoppervlakte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio