2.3 C
De Bilt

Tijd om nestkastjes schoon te maken tegen eikenprocessierups

De afgelopen twee jaren heeft gemeente Tubbergen in samenwerking met de Vogelwerkgroep Geesteren en leerboerderij Stayble nestkastjes gemaakt en uitgedeeld, als onderdeel van de bestrijding van de eikenprocessierups. Nu is het tijd om de nestkasten van de vogels schoon te maken. Doet u ook mee?

Schoon nestkastje belangrijk

De nestkastjes moeten ieder jaar worden schoongemaakt. “Het is ontzettend belangrijk om de nestkastjes schoon te maken”, vertelt Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren. “Als nestmateriaal blijft liggen, nestelt ongedierte zich gemakkelijk in dit restmateriaal. Daardoor wordt het nestkastje bevuild, gaan de koolmezen op zoek naar een andere broedplek en blijft het nestkastje onbewoond.” Door de vogelhuisjes schoon te maken, hebben de jonge mezen komend seizoen een grotere overlevingskans.

Veel werk is het schoonmaken niet

  • Doe schoonmaakhandschoenen aan.
  • U hoeft het vogelhuisje niet van de boom te halen. Gebruik een huishoudtrap of ladder.
  • Maak het kastje open en verwijder het nestmateriaal. Gebruik waar nodig een verfkrabber of plamuurmes om resten te verwijderen. Let op! Gebruik geen schoonmaakmiddelen.
  • Zorg ervoor dat u voor maart (start broedseizoen) het nestkastje reinigt.

Waarom inzet nestkastjes?

Mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit, is het aantal eikenprocessierupsen de laatste jaren toegenomen. “Het verlies aan biodiversiteit zorgt ervoor dat er onvoldoende natuurlijke vijanden zijn die de eikenprocessierups te lijf gaan. Denk aan koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten”, legt wethouder Erik Volmerink uit. “Met het ophangen en jaarlijks schoonmaken van de nestkastjes, stimuleren we de komst van insecten en vogels bij eikenbomen. We hopen mede hierdoor de overlast van de eikenprocessierups geleidelijk aan te verminderen.”

Tips voor ophangen kastje

  • Hang de nestkast stevig op, zodat het niet kan gaan slingeren of vallen.
  • Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Zorg dan ook voor een vrije en veilig aanvliegroute, zonder takken voor de opening.
  • Hang de nestkast niet in de volle zon (op het zuiden) of met de opening naar de wind of regen. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.

Plaats de kast hoog genoeg zodat katten er niet bij kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio