5.7 C
De Bilt

Gemeente Tubbergen draagt bij aan een optimale klimaatadaptatie

In 2019 is de gemeente gestart met de realisatie van grootschalige rioolvervanging en herinrichting van de Oranjewijk in Tubbergen. Nu ruim twee jaar later loopt het project op zijn eind. In 2022 is de rioolvervanging en herinrichting van de Dr. Schaepmanstraat het sluitstuk van de aanvankelijke omvang van het project Oranjewijk. Er staat nog een extra klimaatadaptief project op de planning namelijk; de aanpak van de Wilhelminastraat, de Schoolstraat en een deel van de Oranjestraat.

Het doel project Oranjewijk

Met dit project wordt het sterk verouderde vuilwaterriolering vervangen door een vernieuwde versie. Tegelijkertijd wordt er een tweede rioleringsbuis aangelegd om het regenwater apart in te zamelen. Hierdoor filtreert het overtollige regenwater in de bodem en in het sloten- en bekenstelsel, in het buitengebied van Tubbergen. Dit alles in het kader van de klimaatadaptatie.

Door het afkoppelen van verhard oppervlak wordt het schone regenwater niet langer naar de zuivering van Tubbergen gebracht maar filtreert het in de bodem of bij veel regen getransporteerd naar o.a. de Markgraven. De opgave is om zoveel mogelijk verhard oppervlak waar regenwater valt aan te sluiten op dit infiltratietransportriool, zo ook de dakoppervlakken van de woningen in de Oranjewijk. 86 woningeigenaren zijn daarvoor persoonlijk benaderd en geënthousiasmeerd om mee te werken.

Positief resultaat bereikt

Inmiddels is een positief resultaat bereikt. In totaal hebben 66 (ca. 80%) bewoners meegewerkt aan de afkoppeling van hun woning waarmee uiteindelijk 4300 m² verhard oppervlak extra is afgekoppeld. Door de reconstructie van de Oranjewijk is in totaal ruim 4 hectare verhard oppervlak afgekoppeld. Dit betekent een aanzienlijke ontlasting van de afvalwaterzuivering Tubbergen doordat het regenwater de grond en sloten intrekt.

Regentonactie Tubbergen

In het kader van de klimaatadaptatie hebben we dit najaar een regentonactie georganiseerd vanuit de gemeente. “Het was én is een groot succes, inwoners zijn enthousiast en tonen hun waardering voor deze actie veelvuldig richting onze gemeente. Vele foto’s hebben we mogen ontvangen, ook de aangesloten ondernemers waren gelijk enthousiast”, vertelt wethouder Erik Volmerink.

De gemeente is actief bezig om de klimaatadaptatie zoveel mogelijk bij projecten te betrekken, zo ook bij werkzaamheden aan het rioleringsstelsel in de Oranjewijk. Voor de rioleringsprojecten zijn aparte regentonvouchers beschikbaar gesteld en zijn inmiddels allemaal vergeven. Hiermee wordt er in combinatie met het afkoppelen van het regenwater meteen een buffer met regenwater voor eigen achtertuin aangelegd voor de inwoners. Kortom, twee vliegen in één klap.

“In onze gemeente zijn veel groene tuinen te vinden. Hier zijn we erg trots op. We hopen met dit soort acties onze inwoners te stimuleren om bewuster om te gaan met water en groen. Met de regentonactie zijn we hierin zeker geslaagd. De komende jaren staan er meerdere klimaatadaptieve projecten gepland”, laat wethouder Erik Volmerink weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio