3.6 C
De Bilt

Twente Milieu controleert verpakkingencontainers op vervuiling

Hengelo – Volgende week gaat Twente Milieu de verpakkingencontainers van inwoners van Hengelo controleren op vervuiling. Dat gebeurt vanaf maandag 22 februari tot en met de zomervakantie. Twente Milieu en de gemeente Hengelo starten met deze controles om de kwaliteit van het verpakkingsmateriaal te controleren. Zit er afval in de container dat er niet hoort? Dan wordt de container niet geleegd.

Controle Twente Milieu

Medewerkers van Twente Milieu controleren de oranje verpakkingencontainers die aan straat zijn gezet op de dag dat ze geleegd worden. Ze kijken of er (rest)afval inzit dat hier niet in thuishoort. Ze labelen vervolgens de containers met een groene containerhanger (het afval is goed gescheiden) of oranje containerhanger (niet goed gescheiden).

Oranje hanger

Op de oranje hanger wordt het type afval genoemd dat voor vervuiling zorgt (denk aan glas, restafval of hard kunststof). Containers met te veel vervuiling worden niet geleegd. Als de gebruiker van de container het verkeerde afval eruit haalt, kan hij of zij de container opnieuw aan straat zetten op de eerstvolgende inzameldag. Het afval kan ook worden ingeleverd bij het Milieupark aan de Wegtersweg of bij een verzamelcontainer in de buurt.

Eerst waarschuwen

In eerste instantie gaat dit om een waarschuwingsactie door Twente Milieu. Op den duur horen boetes ook tot de mogelijkheden. Verpakkingsafval moet los of in een doorzichtige zak in de container worden geplaatst. Containers waarvan de inhoud niet zichtbaar is, worden ook niet geleegd.

Oplopende kosten

De oranje verpakkingencontainers of de verzamelcontainers voor verpakkingen worden gebruikt voor plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons. Op dit moment zit er vaak afval in de containers dat er niet in thuis hoort. De sorteerders moeten daarom ladingen verpakkingen afkeuren. Daar hebben veel gemeenten mee te maken.

Recycling niet meer mogelijk

Daardoor is recycling niet mogelijk en worden deze partijen als restafval gezien. In plaats van een vergoeding te ontvangen voor recycling van verpakkingen, moeten de gemeenten nu veel geld betalen voor de verwerking van restafval. Deze kosten zien de inwoners terug in de stijgende afvalstoffenheffing.

Onderdeel communicatiecampagne

De controleactie is onderdeel van een communicatiecampagne. Die campagne is vorig jaar gestart om Hengeloërs bewuster te maken over wat er in de oranje verpakkingencontainer en verzamelcontainers hoort en wat niet. Om dit te bereiken hebben alle verpakkingencontainers onder meer een sticker gekregen met informatie. Ook de ondergrondse en bovengrondse verzamelcontainers zijn voorzien van extra informatie. De controleeractie is tijdens de communicatiecampagne uitvoerig aangekondigd. Ook is de aankondiging opgenomen in de afvalklepper die vorige maand in de bus lag bij alle Hengeloërs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio