11.9 C
De Bilt

Twente gaat ondermijning gezamenlijk te lijf

Ondermijning moet bestreden worden. Om hun criminele activiteiten uit te voeren, is het voor criminelen interessant om panden te huren in een omgeving met weinig sociale controle, bijvoorbeeld in het buitengebied of op bedrijventerreinen. Bewoners en eigenaren van deze panden worden op slinkse wijze meegetrokken in deze vorm van criminaliteit. Tijdens de Week tegen Ondermijning maakten samenwerkende Twentse overheidsdiensten afgelopen week inwoners en ondernemers in gesprekken en via social media bewust van de gevaren van ondermijning. Daarnaast werden er diverse integrale controles uitgevoerd.


Van ondermijning is sprake als de illegale onderwereld zich mengt met de legale bovenwereld. Criminele activiteiten zorgen op die manier voor veel onrust en overlast. Zij tasten de leefbaarheid aan en veroorzaken veel economische schade en sociale ellende. Verschillende overheidsdiensten zoals gemeenten, politie, Omgevingsdienst Twente, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de Douane,  werken samen om ondermijning tegen te gaan. Het doel van de integrale aanpak is om ondermijnende activiteiten te voorkomen, op te sporen en aan te pakken.


Veilig buitengebied
Handhavers en controleurs van de overheidsdiensten gingen tijdens de Week tegen Ondermijning in gesprek met bewoners en ondernemers in het buitengebied. Ze waarschuwden voor de gevaren van ondermijnende criminaliteit en gaven tips over wat je er tegen kunt doen en hoe zorgt dat je er niet bij betrokken raakt. Veel bewoners zijn blij met deze vorm van voorlichting. Enkelen gaven aan zelf wel eens benaderd te zijn om een lege schuur of bedrijfspand te verhuren.

Integrale controles
Naast bewustwordingsacties werden tijdens de ondermijningsweek in de steden en het buitengebied integrale controles gehouden. Bij de acties keken controleurs naar onder meer vergunningen, overzichten van medewerkers en economische activiteiten. Ook werden bouwkundige- en brandveiligheidschecks gedaan en vond er controle plaats op onder meer accijnzen en belastingen.

Acties in Enschede

Tijdens de Week tegen Ondermijning zijn in Enschede 44 bedrijfslocaties gecontroleerd. Dat leverde veel informatie op waarvoor nu vervolgacties worden opgestart. We noemen een paar voorbeelden van zaken waar we tijdens de week tegenaan gelopen zijn.

  • Op meerdere locaties vonden we illegale pokerspeeltafels, speelzuilen en (gokspel-) computers. Die zijn in Nederland niet toegestaan. Ze zijn niet geregistreerd, niet gekeurd en hebben geen type goedkeuring. Hier kon illegaal mee worden gegokt.
  • In enkele bedrijfspanden werden illegale slaapplaatsen aangetroffen. 
  • We stuitten op een privé-bioscoop met 20 zitplaatsen en flessen drank waarover geen accijns is afgedragen.
  • Tijdens een prostitutiecontrole zijn twee dames aangetroffen die geen vergunning hadden om als prostituee te werken. De huurder van de woning had geen bordeel-vergunning.
  • Ook vonden we enkele dubieuze situaties, zoals een winkel zonder personeel en omzet.

Vervolgonderzoek en blijf vooral melden

“Deze actieweek leidt tot verschillende vervolgonderzoeken. De betrokken instanties onderzoeken de komende tijd de informatie die verkregen is tijdens de controles. Wanneer er aanleiding is dan volgen handhavingsacties en waar mogelijk nemen we bestuurlijke maatregelen”, aldus burgemeester Roelof Bleker van Enschede. “Deze week heeft ons ook weer laten zien hoe belangrijk het is dat mensen verdachte situaties blijven melden.

Dat kan via de politie, bijvoorbeeld via de wijkagent of 0800-8844, maar ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) Vandaar mijn oproep aan alle inwoners en ondernemers in Enschede; ziet u een verdachte situatie rondom een woning of bedrijfspand, meld het ons. Help mee om ondermijning aan te pakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio