15.1 C
De Bilt

Unieke regeling helpt huurders aan zonnepanelen

In de strijd tegen een hoge energierekening werkt de gemeente Haaksbergen samen met verhuurders om huurwoningen te voorzien van zonnepanelen of aanvullende isolatie. Sinds eind oktober konden huurders zich aanmelden bij de gemeente. Afgelopen week zijn de eerste zonnepanelen geplaatst bij een huurder van woningcorporatie Domijn.

“We vieren deze week dat de eerste zonnepanelen gelegd zijn”, vertelt wethouder samenleving Pieter van Zwanenburg. “De energierekening gaat daarmee met tientallen euro’s per maand omlaag. Ik vind prachtig dat er met deze subsidie al binnen drie maanden zonnepanelen gelegd worden.”

Geld komt bij de inwoners terecht

De gemeente heeft vorig jaar budget gekregen van de Rijksoverheid om mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening te helpen met het verlagen van die energierekening. 99% van het budget is terecht gekomen in deze subsidieregeling. De resterende 5.000 euro is besteed aan waardebonnen voor de lokale Hubo waarmee kleine energiebesparende maatregelen uitgekozen konden worden. Van Zwanenburg: “Met dank aan de inzet van onze ambtenaren wordt al het beschikbare budget besteed aan onze inwoners.”

Verduurzamen van huurwoningen

Woningcorporatie Domijn is met afstand de grootste verhuurder die actief is in Haaksbergen. Bij het maken van de plannen heeft de gemeente dan ook nadrukkelijk de samenwerking gezocht. Directeur-bestuurder Wilma van Ingen van Domijn waardeert de aanpak van de gemeente: “We werkten vanaf het begin constructief samen. Kwamen we praktische obstakels tegen, dan losten we die samen op. Hier gold echt: schouders eronder, transparant zijn en snel schakelen. En met succes. Daar ben ik best trots op.” Ook andere verhuurders kunnen in aanmerking komen. Van Zwanenburg: “De eerste subsidieaanvragen kwamen van deze groep. Zij zijn samen met hun huurders het gesprek aangegaan over de verduurzaming van de huurwoning.”

De regeling sluit bijna voor huurders

De uiterste datum voor mensen met een huurhuis om zich aan te melden is 12 februari 2023. Op www.sterinsamenduurzaam.nl/energielasten of bij de Noaberpoort kunnen huurders controleren of ze ook voor deze regeling in aanmerking komen. Van Ingen: “We voeren de komende weken nog volop gesprekken met onze huurders over de zonnepanelen. We willen natuurlijk zo veel mogelijk subsidieaanvragen kunnen doen. En er zoveel mogelijk mensen gebruik van laten maken.” Het subsidieplafond en de sluitingsdatum komen inmiddels in beeld, dus zowel voor huurders als verhuurders is het belangrijk om nog snel te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio