14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Universiteit Twente onderzoekt hittestress in de stad

De Universiteit Twente onderzoekt in samenwerking met de Gemeente Enschede de hitte in de stad. Dit gebeurt onder andere met meetkastjes aan lantaarnpalen op verschillende plekken in de stad. Deze meten de weersomstandigheden op die locaties. Hiermee kan het proces van de opwarming van de stad beter in kaart gebracht worden. Dit helpt om de stad op de juiste manier in te richten om in de toekomst minder last te hebben van de hitte. De eerste resultaten worden over een half jaar verwacht.

Binnenkort hangen medewerkers van de gemeente en de universiteit de meetkastjes op. Het kastje meetwaarden die met het weer te maken hebben, zoals de temperatuur en vochtigheid van de lucht, zonnestraling, luchtdruk, windsnelheid en windrichting en de hoeveelheid neerslag. Zo weten onderzoekers hoe de weersomstandigheden zijn op die plek. Ze kunnen dan de verschillen zien tussen straten en buurten in Enschede. 

Opwarming van de stad

De metingen brengen het proces van opwarming van de stad in kaart. In de loop van de dag wordt het in de stad warmer dan buiten de stad. De temperatuur in stad of daarbuiten kan soms wel 8 graden schelen. Dit heet het stedelijk hitte-eiland effect. Ook blijft in de stad de warmte ‘s nachts langer hangen. Dat is nu misschien nog niet zo erg. Maar in de toekomst worden hittegolven heter en duren ze langer. Dan is de kans groter dat we last krijgen van die hitte. Universiteit Twente onderzoekt waardoor de stad opwarmt. Dan weten we hoe we in de toekomst de stad moeten inrichten om minder last te hebben van de hitte.

Samenwerking Universiteit Twente met 3 andere technische universiteiten

Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en de 3 andere technische universiteiten in Nederland. Naast Enschede worden er ook in andere steden metingen verricht. Meer informatie staat op de website van Universiteit Twente via https://www.itc.nl/about-itc/scientific-departments/water-resources/enschede-nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio