16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Verbod brom- en snorfietsen binnenstad van Enschede

Enschede – Het Enschedese college heeft besloten tot een algeheel inrijd- en parkeerverbod voor brom- en snorfietsen in de binnenstad van Enschede per 1 september 2020. Met het weren van brom- en snorfietsen en speedpedelecs uit de binnenstad, gaat een langgekoesterde wens in vervulling om van het stadserf een nog veiligere, leefbare en aantrekkelijkere plek te maken. Het verbod ligt nu eerst ter inzage en gaat daarom per september in.

Groot draagvlak voor verbod

Brom- en snorfietsen geven veel overlast in de binnenstad van Enschede. Daarom heeft de gemeente Enschede besloten plannen te maken om brommers en scooters uit de binnenstad te weren. Tijdens dit proces is gesproken met tal van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Uit deze gesprekken blijkt dat er een groot draagvlak is voor een verbod.

Leefbare plek voor iedereen

“We willen de binnenstad een aantrekkelijke en leefbare plek laten zijn voor iedereen die er loopt en rustig fietst”, aldus wethouder Jurgen van Houdt. “Met een verbod beschermen we de meest kwetsbare weggebruikers en maken we van de binnenstad een veilige plek voor iedereen. In een leefbaar en aantrekkelijk centrum horen scooters en bromfietsen niet meer thuis. Conform de nieuwe mobiliteitsvisie kiezen we zo steeds meer voor lopen en fietsen. Zowel veel ondernemers als bewoners zien een verbod liever vandaag dan morgen werkelijkheid worden.”

Nieuwe regels

In de gehele binnenstad van Enschede geldt na de invoering van het nieuwe beleid een inrijdverbod voor brom- en snorfietsen. Het gebied dat hiervoor is aangewezen is gelijk aan het gebied dat al gesloten is voor autoverkeer. Omdat speedpedelecs in de Wegenverkeerswet ook gezien worden als bromfiets, worden ook deze niet meer toegestaan.

BOA’s en cameratoezicht

In de hele binnenstad mag straks gelopen en gefietst worden. Door voor de hele binnenstad te kiezen voor één soort beleid, wordt het voor iedereen duidelijker wat waar wel en niet mag. In eerste instantie zullen BOA’s van de gemeente toezien op de handhaving van het verbod. Op termijn is het mogelijk om een koppeling te maken met het camerasysteem, dat nu toezicht houdt op het inrijverbod voor auto’s.

Ontheffing

Binnenstadsbewoners met een mindervalidenkaart kunnen ontheffing aanvragen voor het rijden en stallen in de binnenstad. Ook bewoners met een eigen parkeergelegenheid maken aanspraak op een ontheffing. Nieuwe bewoners van de binnenstad die zich in laten schrijven na 31 december 2020 komen niet meer in aanmerking voor een ontheffing. Alle ontheffingen voor de huidige bewoners zijn in principe geldig tot 31 december 2023. De ontheffing voor mindervaliden loopt daarna wel door.

Per 1 september ingevoerd

De komende weken worden gebruikt om de nieuwe maatregelen verder vorm te geven en ze per 1 september in te kunnen voeren. Aan de rand van het centrum onderzoekt de gemeente bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra stallingsplaatsen buiten het stadshart te realiseren voor scooters en bromfietsen, zoals dit nu al wordt uitgevoerd bij het busstation Van Heek. Ook krijgen centrumbewoners de kans om de overstap te maken naar de (elektrische) fiets. Zij kunnen gebruik maken van een financiële bijdrage voor de aankoop van een fiets of e-bike. Ondernemers kunnen aanspraak doen op landelijke regelingen.

Voor meer informatie en vragen kan men contact opnemen via bromsnor@enschede.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio