6.7 C
De Bilt

Verlenging verbod op onttrekken water uit beken en sloten in het gebied Beerze en Reusel en Park Meerland

Het ‘standaard halfjaarverbod’ in het gebied rond de beken Beerze en Reusel en het park Meerland wordt verlengd. Ook na 1 oktober mag hier geen oppervlaktewater worden opgepompt. Deze verlenging is nodig omdat door de extreme droogte van afgelopen zomer nog steeds te weinig water stroomt in deze sloten en beken, ondanks de regen van de afgelopen weken.

Afgelopen zomer was extreem droog. Daardoor gold maandenlang een verbod op het onttrekken van water uit beken en sloten in het hele Dommelgebied; een uitzonderlijke situatie. Voor een deel van de Dommel en de Zandleij gold het verbieden van onttrekking niet. De afgelopen jaren zien we dat verbieden van onttrekking steeds eerder, langer en voor een groter gebied nodig blijkt. Waterschap De Dommel zet dan ook in op structureel water vasthouden in perioden dat er wél regen valt.

Onttrekkingsverbod rest van Dommelgebied

Door de regen van de afgelopen weken hebben de sloten en beken in de rest van het Dommelgebied weer voldoende water. Het onttrekkingsverbod is hier opgeheven. In de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide (Sonniuswijk) geldt een permanent onttrekkingsverbod. Daar mag nooit oppervlaktewater worden opgepompt.

Onttrekkingsverboden zijn nodig om de kwaliteit van het water goed te houden en planten en dieren in en rond het water te beschermen.

Watertransitie nodig voor aanpak structurele droogte

We hebben steeds vaker te maken met langdurige droogte. Voor de aanpak van structurele droogte is de komende decennia veel meer nodig: een watertransitie. De omgang met water moét fundamenteel veranderen. Water vasthouden in het gebied is noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen. Het gebruik en de inrichting van het gebied moeten worden aangepast. Dat zijn grote veranderingen en die kosten tijd. Daar is het waterschap dagelijks mee bezig, samen met gebiedspartners.

Actuele informatie

Kijk op www.dommel.nl/onttrekkingsverbod voor de kaart van het Dommelgebied met de actuele situatie. Ook de App Perceelwijzer geeft actuele informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio