15.8 C
De Bilt

Versterking elektriciteitsnet in de gemeente Hellendoorn: Enexis begint in de Kruidenwijk, Noetsele en in Daarle

Op veel huizen liggen zonnepanelen, meer auto’s worden elektrisch geladen en de warmtepomp maakt zijn opmars. Het elektriciteitsnet moet daar op worden aangepast. Op dit moment merken we nog weinig van de zware belasting van het stroomnet, maar het stroomverbruik zal de komende jaren verder toenemen.

Op momenten waarop veel stroom wordt opgewekt, teruggeleverd of verbruikt, kan de stroom in een wijk uitvallen. Om daar iets aan te doen moet het elektriciteitsnet versterkt worden. Daarle, de Kruidenwijk en de wijk Noetsele in Nijverdal zijn straks klaar voor de toekomst, want daar verzwaart Enexis Netbeheer samen met aannemer BAM vanaf 2025 het elektriciteitsnet. Overige wijken in de gemeente Hellendoorn volgen vóór 2030.

Start werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van kabels in, bij voorkeur, openbare gronden, het ombouwen van elektriciteitshuisjes die al in de wijken aanwezig zijn en het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes.

Wethouder Egbert Nijenbanning: ‘Ik ben blij dat Enexis aan de slag gaat in onze gemeente. Het is een enorme klus, waarbij in de komende jaren één op de drie straten opengaat, maar hiermee zijn inwoners klaar voor de toekomst.’ Enexis pakt de uitbreiding van het stroomnet buurt voor buurt aan en is veelal op straatniveau aan het werk. Hierdoor wordt overlast verminderd en wordt sneller en slimmer gewerkt om storingen en spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

Waarom het elektriciteitsnet in deze wijken eerst?

Enexis Netbeheer kan zien waar de komende jaren problemen op het elektriciteitsnetwerk worden verwacht. Dit bepaalt onder andere de volgorde van wanneer buurten in het werkgebied aan de beurt zijn. Ook wordt er gekeken waar met een minimale aanpassing het elektriciteitsnet nu al een update kan krijgen. In overleg met de gemeente kijkt Enexis op welke wijze en wanneer het elektriciteitsnet de komende jaren versterkt kan worden.

Wat merken inwoners ervan?

Hoewel Enexis en BAM hun uiterste best doen om de overlast tot een minimum te beperken is dit niet te voorkomen. Zo kunnen straten opengebroken worden, afgezet worden, kunnen er snelheidsbeperkingen gelden of wordt aanwezigheid van de bewoner gewenst als een woning opnieuw op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Ook plaatst Enexis nieuwe elektriciteitshuisjes. Dat kost ruimte, maar is noodzakelijk zodat iedereen toegang blijft houden tot energie. Inwoners worden actief geïnformeerd over de werkzaamheden, onder andere door middel van de BouwApp, brieven en een inloopspreekuur.

Voorbereidende werkzaamheden begonnen

Op dit moment treft Enexis voorbereidende werkzaamheden. In de komende weken bekijkt ze of de gewenste locaties van de nieuwe elektriciteitshuisjes voldoen aan de daarvoor geldende criteria. Dit vraagt om een nauwe samenwerking met de gemeente als het gaat om inpassing in de omgeving, bereikbaarheid, veiligheid en vergunningen. Als de locaties van deze elektriciteitshuisjes bekend zijn, bepaalt Enexis de route voor de kabels en leidingen en wordt de planning gemaakt. Zodra deze bekend is, wordt deze gedeeld met inwoners van de betreffende buurten.

De uitvoering van de werkzaamheden is in handen van Enexis Netbeheer in samenwerking met BAM Energie en Water. Kijk voor meer informatie op www.enexis.nl/energietransitie/buurtaanpak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio