22.5 C
De Bilt

Vluchtelingen Nijverheid naar Hazenweg in Hengelo

Begin volgend jaar verandert er iets voor de Oekraïense vluchtelingen die nu verblijven in de woningen van Welbions in de Nijverheid in Hengelo. Zij verhuizen in februari 2023 naar de bestaande opvanglocatie aan de Hazenweg. De vluchtelingen en de omwonenden van de Hazenweg zijn daar afgelopen weekend over geïnformeerd. In totaal vangen we in Hengelo nu ruim 450 mensen op. Dat zijn vluchtelingen (Oekraïners en derdelanders met een verblijfsstatus in Oekraïne) en 30 asielzoekers voor crisisnoodopvang. De opvang vindt plaats in het oude stadskantoor aan de Hazenweg en in woningen van Welbions in de Nijverheid.

Slopen woningen in de Nijverheid

We weten al vanaf de start in april 2022 dat de woningen in de Nijverheid door Welbions gesloopt gaan worden na maart 2023. Uiteraard willen we ook de mensen van de Nijverheid een plek blijven bieden in Hengelo. Daarom gaan de bewoners van de Nijverheid vanaf februari 2023 verhuizen naar de Hazenweg. Dat betekent dat er ruim 200 mensen bijkomen aan de Hazenweg.

Circa 450 mensen

Er gaan ook mensen weg aan de Hazenweg, namelijk derdelanders die straks niet meer onder de landelijke regeling ontheemden vallen. Deze circa 100 mensen gaan uiterlijk begin maart 2023 terug naar het land van herkomst of ze worden begeleid naar een andere opvangsituatie.

Aan de Hazenweg worden ook tijdelijk en in beperkte mate plekken gecreëerd voor de noodopvang van asielzoekers om andere AZC’s, zoals Ter Apel, te ontlasten. In totaal verwachten we dat er rond maart 2023 zo’n 450 mensen aan de Hazenweg verblijven.

Verbouwen

Dat betekent dat we meer bedden en douches nodig hebben. Het pand moet gedeeltelijk worden verbouwd om dat mogelijk te maken. We gaan de verdiepingen 2, 3, 5, 6 en 7 gebruiken voor het wonen/slapen van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers/CNO. Momenteel plannen we hiervoor de voorbereidingen voor de werkzaamheden. Het college heeft er alle vertrouwen in dat ook met de nieuwe groep bewoners de goede sfeer bij de opvang behouden blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio