17 C
De Bilt

Ook dit jaar vroege bestrijding eikenprocessierups

Met slechts 87 meldingen van overlast vorige zomer lijkt Enschede, na intensieve bestrijding, zo goed als verlost te zijn van de eikenprocessierups. Toch blijft de gemeente de rups waar nodig bestrijden. Dat gebeurt door zo’n 22.000 eiken in Enschede al vroeg in het seizoen te behandelen met aaltjes of bacteriën.

Wethouder Marc Teutelink: “Door een innovatieve en proactieve manier van bestrijden hebben we de overlast van de jeukrups fors kunnen terugdringen. Maar innovatie betekent vooruitkijken, vernieuwen, en proberen. Dit jaar zoeken we daarom naar een verantwoorde manier om de bestrijding van de eikenprocessierups af te bouwen, met respect voor mens, dier en milieu. Want uiteindelijk moet het natuurlijk evenwicht in de stad zich zodanig herstellen dat de natuurlijke vijanden van de rups de bestrijding van ons over kunnen nemen”.

Wachten tot de rupsen begin april uit hun eitjes komen

De vroegtijdige bestrijding begint zodra de rupsen uit hun eitjes komen. Vorig jaar was dat begin april. De rupsen hebben dan nog geen irriterende brandharen. De eiken die behandeld worden, worden bespoten met aaltjes of bacteriën.  

Biologische met aaltjes of bacteriën

Ongeveer 6.000 eiken worden met aaltjes behandeld. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom worden ze tussen zonsondergang en zonsopkomst in de eik gespoten, zodra de rupsen uit hun eitjes komen. Het grootste deel van de Enschedese eiken wordt overdag behandeld met bacteriën, zodra het blad aan de eiken komt. Het aanbrengen van de middelen kan wat geluidsoverlast geven. Beide middelen worden namelijk door een tractor met een flinke waaier hoog in de bomen gespoten.

Bestrijdingskaart op straatniveau 

Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een kaart. Daarop is op straatniveau te zien welke eiken worden behandeld met welk biologisch bestrijdingsmiddel. De vlinderkaart van de Vlinderstichting is de basis voor de bestrijdingskaart. Op plekken waar beschermde vlinders leven mag niet vroegtijdig bestreden worden. Overlastgevende nesten kunnen daar wel worden weggezogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio