13.8 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Warmtescans woningen in kernen Tilligte en Weerselo

Woningen in Tilligte en Weerselo krijgen een warmtescan, zo laat gemeente Dinkelland weten. Als het gaat om de energieopgave, is het een grote uitdaging om woningen en gebouwen energieneutraal en aardgasvrij te krijgen in 2050. Dat lijkt ver weg, maar in 2030 moeten de eerste wijken aardgasvrij zijn. Voor Tilligte en Weerselo is een Wijkuitvoeringsplan (WUP) gerealiseerd.

Via deze dorpsgerichte aanpak, begeleidt en ondersteunt gemeente Dinkelland de woningeigenaren om de voorbereidingen om eigen woningen zonder aardgas te verwarmen. Dat kan op verschillende manieren. Bovendien zal er volop ruimte zijn om te leren van elkaar en elkaar te helpen. Een eerste stap is meer inzicht in de situatie met een gratis warmtescan.

Advies en ondersteuning

“We adviseren en ondersteunen inwoners om woningen stapsgewijs te verduurzamen,” vertelt wethouder Cel Severijn. “Ook stimuleren we inwoners en ondernemers om bewust en anders om te gaan met energie en grondstoffen. Want, voldoende energie voor nu en in de toekomst, dat begint bij energiebesparing. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Bovendien kan een goed geïsoleerde woning in de toekomst makkelijker van het gas af én is isoleren van uw woning voordelig voor de energierekening.”

Scan als nulmeting

Een goede aanpak per buurt en per woning start bij meer inzicht in de situatie. Daarom laten we in de kernen van de WUP-wijken een warmtescan uitvoeren. Een warmtescan geeft per woning een goed beeld van de besparingskansen op het gebied van de woningisolatie. In het scanrapport vindt de woningeigenaar de informatie en adviezen om met die besparingskansen aan de slag te gaan.

Hoe werkt een warmtescan?

De warmtescan vindt plaats in de periode tot 1 mei 2023. Dat gebeurt meestal in de late avond of de vroege ochtend op dagen met een minimum temperatuur onder de vijf graden. Een scanauto rijdt door de straat en maakt vanaf de openbare weg een ‘foto’ maakt van de voorgevel van de woning. In of na deze periode ontvangt de woningeigenaar het warmtescanrapport in de brievenbus.

Wat levert een warmtescan op?

Op de scan is zichtbaar waar verbetermogelijkheden zijn voor isolatie en wat al goed geïsoleerd is. Hierbij wordt vooral gekeken naar dak-, raam- en spouwisolatie. Als er verbeterpunten zijn om meer energie te besparen, staat dit vermeld in het warmtescanrapport. “Hierdoor is het voor de woningeigenaren direct duidelijk wat de beste vervolgstappen zijn,” aldus wethouder Severijn.

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem contact op via duurzaam@dinkelland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio