9.5 C
De Bilt

Gemeente Enschede pakt wateroverlast aan in Twekkelerveld Oost

Enschede – Bij zware regenbuien is Twekkelerveld kwetsbaar voor wateroverlast. Met name rondom de Goolkatenweg en in de Pijlhovestraat kan de riolering al dat water niet aan. Met het omvangrijke project GroenBlauw Twekkelerveld gaat de gemeente dit aanpakken. Nieuwe riolering en een beek maken ruimte om water te bergen en af te voeren. De maatregelen gaan ook hittestress en droogte tegen en verbeteren de biodiversiteit. Zo bereidt Enschede zich voor op extreme weersomstandigheden en verhoogt het de leefkwaliteit in Twekkelerveld.     

Twekkelerveld is een van de lager gelegen wijken in Enschede. Wanneer het hard regent, stroomt water vanuit de andere wijken hiernaartoe. We merken nu al dat zware regenbuien steeds vaker voorkomen. Ook hebben we te kampen met hoge temperaturen in de zomer en perioden van droogte. In de toekomst wordt dit alles alleen maar meer. Enschede wil en moet hierop goed voorbereid zijn.

Impuls aan leefkwaliteit

“GroenBlauw Twekkelerveld slaat meerdere vliegen in één klap”, licht wethouder Jurgen van Houdt het project toe toe. “Met de aanleg van bijna anderhalve kilometer aan nieuwe riolering en een nieuwe beek, de blauwe ader zoals we die noemen, kunnen we elf miljoen liter water bergen. Dat zijn zo’n duizend tankwagens vol. Tegelijkertijd maken we een aantal straten veiliger voor het verkeer door ze te versmallen.

De vrijgekomen ruimte wordt ingericht met extra groen. In een gebied zo groot als vier voetbalvelden zorgen we voor een grotere verscheidenheid in bloemen, planten en bomen wat de biodiversiteit ten goede komt. Kortom, we maken Twekkelerveld groener en blauwer. Dit geeft een flinke impuls aan de kwaliteit van de leefomgeving in dit deel van de stad.”

Het project GroenBlauw Twekkelerveld bestaat uit de volgende maatregelen:

  • Verlagen van de velden in de groene zone tussen de Lambertus Buddestraat, de Toekomststraat en de Spoordijkstraat onder de hoogspanningsdraden. Daarin wordt een greppel van 60 centimeter diep gegraven. Bij regen vult de greppel zich met water en wordt deze een beek. Dit water zakt deels in de grond. De rest wordt beetje bij beetje afgevoerd naar het Twentekanaal. De beek is een samenwerking met Waterschap Vechtstromen. Bij extreem zware buien stroomt de beek over en vangen de verlaagde velden het water tijdelijk op. Ook hier geldt dat het water deels in de grond zakt en deels afgevoerd wordt door de beek naar het Twentekanaal. Hoe dit eruit komt te zien, is te zien in de animatiefilm op internet. Ga naar de video
  • Nieuw inrichten van het gebied onder de hoogspanningsmasten met bomen, planten en paadjes.
  • Aanleg van extra rioleringen voor de afvoer van schoon water in de Goolkatenweg, Minister Loudonlaan, Lambertus Buddestraat, Otto van Taverenstraat en onder de velden van het sportpark Rigtersbleek.
  • Aanleg van roostergoten in de Pijlhovestraat om overtollig water af te voeren.
  • Veiliger maken van de Goolkatenweg en de Spoordijkstraat voor het verkeer.

De gemeente verwacht voor de zomer van 2021 te starten met de werkzaamheden. Informatie over GroenBlauw Twekkelerveld is te vinden op www.enschede.nl/groenblauw-twekkelerveld.

Aanpak wateroverlast Enschede

Twekkelerveld is één van de tien locaties in Enschede met het grootste risico op wateroverlast. Andere zijn bijvoorbeeld Pathmos en Stadsveld, Oldenzaalsestraat, Zuid Eschmarkerrondweg en de kruising Kuipersdijk en Wethouder Beversstraat/J. J. van Deinselaan. Vijf jaar geleden is besloten deze locaties aan te pakken. Dit gebeurt onder andere door het gedeeltelijk terugbrengen van de oude bekenstructuur in Enschede. Waar mogelijk worden de beken bovengronds aangelegd. Deze watergangen geven ruimte aan tijdelijke grote hoeveelheden water en voeren het water geleidelijk af. Dit gaat ook verdroging tegen en zorgt voor verkoeling bij hoge temperaturen. Zo vormen de beken een voorwaarde voor het klimaatadaptief inrichten van Enschede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio