15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Zieke kastanjebomen aan de Boulevard in Enschede worden fors gesnoeid

Bij controle van de gezondheid van de kastanjebomen aan de Boulevard 1945 in Enschede blijkt dat 13 bomen in ernstige mate zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De bloedingsziekte heeft in deze mate van aantasting geen kans op herstel. Dit betekent dat we deze bomen helaas moeten verwijderen. De gemeente heeft hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd, waarop een bezwaar is binnengekomen.

De behandeling daarvan moet eerst worden afgewacht. Er kunnen echter elk moment grote takken afbreken, vooral nu ze zwaarder zijn door blad en bloesem. Op 26 mei is gestart met de snoei van de gevaarlijkste takken en zijn hekken rondom de bomen geplaatst.

Kastanjebomen de trots van de Boulevard

Al sinds de jaren ’60 staan de kastanjebomen trots langs de Boulevard 1945. Deze plek is toonaangevend, maar de bomen hebben het er ook flink te verduren. Het is een drukke weg, met weinig gezonde ruimte voor de wortels. Bomen worden daardoor vatbaarder voor ziektes. De besmettelijke kastanjebloedingsziekte teistert heel Nederland, maar treft vooral bomen waarvan de levensomstandigheden niet optimaal zijn. 

Toekomst Boulevard 1945

Een extern bedrijf doet op dit moment onderzoek naar de gezondheid van de overige kastanjes aan de Boulevard. Zij geven de gemeente Enschede advies over de toekomst van deze bomen. Het behoud van de bomen is hierbij het uitgangspunt. Als de verwijdering van de kastanjes doorgaat plant de gemeente nieuwe bomen aan de Boulevard. Ze kijken dan naar een boomsoort die goed kan overleven op deze locatie. Ook planten ze grotere bomen, zodat het beeld van een mooie laan blijft. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio