12.9 C
De Bilt

Zo Groen: start van de stadsbrede geveltuinen-campagne

Enschede – het startschot voor de vergroeningscampagne Zo Groen, valt op zaterdag 20 maart. Wethouder Jurgen van Houdt doet dat in de wijken Lasonder, ‘t Zeggelt en Boddenkamp in Enschede. Om 11.00 uur voorziet hij de eerste geveltuin van fleurige planten.

Een groene straat. Wie wordt er niet vrolijk van? Bewoners, insecten en ook ons riool.

De geveltuin is een makkelijke stap naar een groenere en plezierige leefomgeving voor bewoners. Niet iedereen weet dat je een geveltuin mag aanleggen en hoe dat je dat kunt doen. Daarom stimuleert de gemeente met de campagne Zo Groen alle inwoners om dit jaar samen 1 kilometer geveltuinen aan te leggen.

De eerste 104 meter

Afgelopen jaar werden de eerste 60 geveltuinen al aangelegd in de wijken Lasonder, ‘t Zeggelt en Boddenkamp. Deze geveltuinen zorgen samen voor 104 meter meer groen in de wijk. Zaterdag 20 maart reikt Mark Boers, één van de initiatiefnemers, samen met de wethouder de eerste plantenpakketten uit aan de wijkbewoners met zo’n geveltuin.

“Een groene straat vind ik belangrijk! Daarom vroeg ik samen met buurvrouw Lammie Pruntel wijkbudget aan voor het aanleggen van geveltuinen in onze wijk. En straks is het zover, onze eigen plantdag. Ik kijk ernaar uit dat onze straten straks veranderen in fleurige en kleurrijke straat”, aldus Mark Boers.

“Elk stukje groen maar de stad fijner en koeler”

Ook wethouder Jurgen van Houdt is enthousiast over de campagne: “Heel mooi dat Mark en Lammie hiervoor gaan en dat er in deze wijk al zoveel geveltuinen zijn aangelegd. Ik hoop dat hun actie ook anderen inspireert om een geveltuin aan te leggen, want samen maken we Enschede Zo Groen. Elk stukje groen erbij maakt de stad nog fijner (en koeler!) om in te wonen.”

De campagne Zo Groen

De plantdag is onderdeel van de campagne Zo Groen. Inwoners van Enschede die hun woning én de straat willen opfleuren, worden door Zo Groen geholpen bij het aanleggen van hun eigen geveltuin. Een geveltuin is een smalle strook met planten en bloemen langs de gevel van een woning, die zorgt voor meer natuur in de buurt, regenwater opvangt en helpt tegen de hitte.

Hulp en een wedstrijd

Het aanleggen van een geveltuin kan gemakkelijk zelf, of samen met buren, gedaan worden. Voor de mensen die geen groene vingers of geen tijd hebben, biedt Zo Groen bewoners een helpende hand. Ook kun je geveltuinen voor je eigen straat winnen! De Groene Loper Enschede mag maar liefst 100 geveltuinen gratis weggeven. Kijk voor meer informatie, of voor inspiratie en tips, op: www.groenblauwenschede.nl/zogroen.

Zo Groen wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Enschede, Provincie Overijssel, GroenBlauwEnschede en de Groene Loper Enschede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio