1.5 C
De Bilt

Zoek de grens op tijdens Die Tolle Woche!

Die Tolle Woche (24 september t/m 7 oktober) is dit jaar weer gevuld met allerlei feestelijke activiteiten. Doel is om inwoners van beide kanten van de grens met elkaar in contact te brengen. Die Tolle Woche draagt bij aan de ambitie van Enschede om meest Duitse stad van het land te zijn. Voor de inwoners van Enschede liggen er namelijk volop kansen over de grens voor banen en studies. Maar er zijn ook talloze verenigingen, communities en leuke steden over de grens te ontdekken.

Goed ‘noaberschap’ langs de grens: dat moeten we vieren!

Meer dan ooit willen we in Enschede de verbinding opzoeken met onze Duitse buren. Als gemeente werken we hieraan met onze Duitslandstrategie. Maar we willen ook juist inwoners inspireren om over de grens te kijken. Burgemeester Roelof Bleker: “‘Zoek de grens op’ is niet voor niets de slogan van Enschede. Met Die Tolle Woche nodigen we inwoners van beide kanten van de grens uit om te ontdekken wat er over de grens allemaal mogelijk is. Tijdens deze week organiseren we feestelijke activiteiten om inwoners van beide kanten van de grens bij elkaar te brengen. Zodat onze Euregio-inwoners de grens niet meer als belemmering zien, maar juist kansen en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Zo vieren we samen het goede noaberschap hier in de grensregio.”

De activiteiten van Die Tolle Woche op een rij:

Oktoberfest, zondag 24 september

Genieten van een hapje, drankje én live muziek? Dat kan op zondag 24 september tijdens de zondagsmarkt van 12:00 tot 17:00 uur! Het van Heekplein wordt in het kader van Die Tolle Woche omgetoverd tot een heuse ‘Biergarten’. Het belooft een gezellige dag te worden waarop genoeg te beleven valt.

Bij de curiosamarkt kunt u op zoek naar tweedehands spullen, wat eten kunt u vinden op het foodplein en ook voor de kinderen zijn er meerdere dingen te doen op het kidsplein.

Als klap op de vuurpijl spelen de Stadsharmonie Enschede, het dweilorkest de Braandheultjes en de Duitse groep Die neue Oberkrainer uit Bad Bentheim meezingers en Duitse schlagers van 13:00 tot 16:30 uur.

Al met al belooft het dus een dag vol gezelligheid te worden!

 • Wanneer:         24 september, 12:00 – 17:00 uur
 • Waar:               Van Heekplein, Enschede
 • Voor wie:          Iedereen 
 • Kosten:             Gratis

Nederlands-Duits Shanty festival, zondag 1 oktober

Zondag 1 oktober vindt het Nederlands-Duitse Shanty festival plaats in onze Enschedese binnenstad. Er zal een ware ‘’sing-off’’ plaatsvinden die is georganiseerd door het Enschedees Shantykoor Wrakhout en het Marine Shanty Chor Münster waarbij iedereen welkom is om mee te zingen. Het hele feest wordt compleet gemaakt door folkloristische dansers.

Waarover zingen Shantykoren? Om het leven op de zeilschepen makkelijker te maken zongen zij vroeger bij hun werkzaamheden. Een van de matrozen nam de leiding, en zong a capella, luid en ritmisch verschillende liederen. Deze ene matroos werd ook wel de Shantyman genoemd. De rest van de matrozen zongen de refreinen van de zeeliederen uit volle borst mee.

 • Wanneer:         1 oktober 12.30 – 16.30 uur
 • Waar:               Van Heekplein, Enschede
 • Voor wie:          Iedereen
 • Kosten:             Gratis

Instaquiz, maandag 2 oktober

Tijdens Die Tolle Woche verschijnt er op maandag 2 oktober een pubquiz in de story op het Instagramkanaal van gemeente Enschede. Test je kennis over onze grensregio met vragen over de geschiedenis, hoe we grensoverschrijdend samenwerken en wat er over de grens te doen is. Doe jij ook mee?

Volg de gemeente Enschede op Instagram (@gemeente_enschede)!

 • Waar:                Het Instagram kanaal van gemeente Enschede
 • Voor wie:          Iedereen
 • Kosten:             Gratis     

Young Europe, donderdag 5 oktober

Tijdens die Tolle Woche vindt er op 5 oktober van 13:00 tot 17:15 uur het ‘’Young Europe’’ evenement plaats in het stadhuis van Enschede. Jongeren tussen de 16 en 25 jaar uit Nederland én Duitsland kruipen in verschillende rollen en gaan het debat met elkaar aan over actuele thema’s die spelen in de grensregio. Daarnaast is er een gastlezing door Prof. Dr. Jacco Pekelder, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien (Münster) over 375 jaar Westfälische Frieden. Een veelzijdig programma dus, en daarnaast een mooie kans om bezig te gaan met actuele vraagstukken en jongeren uit de grensregio te ontmoeten! (meer info: enschede.nl/young-europe)

Interesse?        Je kan je aanmelden via https://forms.gle/APmD8vQLBrjEYFAx7.

 • Wanneer:         5 oktober, 13:00 – 17:15 uur
 • Waar:                De Raadszaal in gemeentehuis Enschede
 • Voor wie:          Jongeren uit de Nederlands-Duitse grensregio tussen de 16 en 25 jaar
 • Kosten:             Gratis

Nederlands-Duitse skateboardwedstrijd, 7 oktober

Zaterdag 7 oktober barst de strijd los in Skatepark De Fabriek. Tijdens de vierde editie van Nederland vs. Deutschland  nemen skaters uit Duitsland en Nederland het tegen elkaar op om de eer van hun land te verdedigen. Om 13:30 uur starten de kwalificaties en gaan we zien wie er dit jaar met de titel naar huis gaat en kans maakt op de goed gevulde prijzenpot! Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor muzikale begeleiding door DJ Bassie Basic en Jordy Noire, die het hele spektakel naar een nóg hoger niveau tillen. Kom ook kijken en moedig de skaters aan!

 • Wanneer:         7 oktober vanaf 13:30 uur
 • Waar:                Skatepark De Fabriek, Hoge Bothofstraat 49, Enschede
 • Voor wie:          Iedereen
 • Kosten:             Gratis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio