4.2 C
De Bilt

Zonnepark Kronos in Overdinkel gereed, financiële deelname inwoners Losser na de zomer

Het zonnepark in Overdinkel is al enige tijd in gebruik en levert duurzame energie op. Kronos richtte ook het toeristisch rustpunt in bij de Drielandssteen, met een uitkijkheuvel, een oplaadpunt voor e-bikes en picknickbanken. Nu de gemeente en Kronos overeenstemming hebben bereikt over de mogelijkheden voor omwonenden om financieel te kunnen profiteren van het park, lost de ontwikkelaar ook het laatste deel van de overeenkomst met de gemeente in.

Het zonnepark van 21 hectare levert een aanzienlijk deel van de nodige duurzame energie op, namelijk ruim 24 Gigawattuur. Wethouder van Essen: “Dat komt neer op ruim 10% van onze opgave in Noordoost Twente die we in de regio (via de RES) hebben vastgelegd, een mooie bijdrage.”

Lusten en lasten ook lokaal

Binnenkort start de mogelijkheid voor inwoners van Losser om financieel in te stappen. Wethouder van Essen: “We vinden het belangrijk dat omwonenden kunnen meeprofiteren van dit soort grote energieprojecten in de gemeente. Dat hebben we altijd als eis meegegeven richting Kronos. Het park is aangelegd en in gebruik, maar de invulling van financiële deelname was nog niet gereed. In een overeenkomst hebben we nu afgesproken hoe dat er uit moet zien voor onze inwoners. Zo landen ook de revenuen uit het park voor een deel lokaal.”

Obligaties voor zonnepark

Laurent Estourgie van Kronos legt uit: “Inwoners van Losser kunnen vanaf 25 euro obligaties kopen van het zonnepark. Met een effectief rendement van minimaal 4% per jaar denken we een mooi aanbod te hebben. We werken nu het financiële product verder uit en maken de website klaar waar alle informatie te vinden is en waar mensen zich kunnen inschrijven. Na de zomer organiseren we een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden, daarna stellen we de inschrijfperiode open. Dan is er zes weken lang de gelegenheid om in te stappen.”

Basisschool Pax Christi krijgt zonnepanelen

Naast de financiële deelname was ook het doneren van zonnepanelen voor de Pax Christischool in Overdinkel onderdeel van de afspraak van de gemeente met Kronos. Op het dak van de school worden na de zomer panelen geplaatst, die bekostigd worden door Kronos.

Onderhoud door lokale partijen

Om het park en de omgeving goed te onderhouden worden lokale partijen ingeschakeld. Inmiddels is er een lokale beheerder van het zonnepark aan het werk en een lokale schaapsherder zorgt voor de natuurlijke begrazing van het park met schapen. Ook worden afspraken gemaakt om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt op deze locatie aan het werk te helpen.

Meer informatie over financiële deelname in het project is te vinden op www.zonnepanelendelen.nl/project/losser

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio