11.8 C
De Bilt
zaterdag, 21 mei 2022

Zwaar vuurwerk gevonden bij steekproef gevaarlijke opslag in Enschede-West

Enschede – Tijdens een gezamenlijke actie van de gemeente Enschede en de politie is 500 kilogram illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen in garageboxen in de wijk Boswinkel, aan de Burgemeester Jacobsstraat en de Ypkemeulestraat.

Illegale opslag in 7 garageboxen

In een steekproef van 36 garageboxen werd  op 24 november in 7 verschillende boxen illegale opslag vastgesteld. Behalve vuurwerk zijn ook attributen voor het telen van hennep aangetroffen. Verder is een scooter met een vals kenteken in beslag genomen.

Grote vangst zeer explosief vuurwerk

Volgens de politie en de gemeente is dit een grote vangst van explosief vuurwerk. Zou dit kaliber vuurwerk ontploffen, dan heeft dit verwoestende gevolgen voor de omgeving. Het vuurwerk is veilig afgevoerd. De politie en de gemeente ondernemen vervolgstappen.

Garagebox is blinde vlek

Wethouder Jurgen van Houdt is onder de indruk de vondst. “Het gaat hier om vuurwerk van de zwaarste categorie, eigenlijk explosieven. We hebben met deze actie een aantal gevaarlijke situaties voor inwoners beëindigd. We zien dat garageboxen in woonwijken duidelijk een risicovolle blinde vlek zijn voor gevaarlijke opslag. Dit heeft met meerdere dingen te maken. Verhuurders van garageboxen weten vaak niet wie de huurder is en waarvoor die de garage gebruikt.

Goedkoop alternatief voor opslag

Het huren van een opslaglocatie is daarnaast relatief goedkoop en kan redelijk anoniem. Garageboxen liggen ook nog eens vaak uit het zicht. Deze controle geeft maar aan hoe nodig het is dat we hier samen paal en perk aan stellen. En het mag overduidelijk zijn: vuurwerk en ook lachgas horen niet thuis of in de garagebox, dat is veel te gevaarlijk voor jezelf en je mede-inwoners. Wij gaan dan ook door met dit soort steekproeven, ook elders in onze stad.”

Buurt geïnformeerd

Voorafgaand aan de controleactie gingen ’s morgens twee boa’s in de buurt langs de deuren om de omwonenden te informeren. De omwonenden spraken met de boa’s en ontvingen een informatiebrief. Zij reageerden positief op de controleactie van gemeente en politie.

Meld onveilige situaties

De gemeente hoopt dat inwoners mee willen helpen onveilige situaties te voorkomen. Inwoners die vermoeden dat er in garageboxen criminele activiteiten plaatsvinden of iets opvallends aantreffen kunnen signalen melden bij de politie (0900-8844) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl) of via de website www.enschede.nl/melding-overlast  Vermoedt u dat de situatie een acuut gevaar vormt voor de gezondheid of veiligheid? Bel dan 112.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio