17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Verduurzaming zwembad Brilmansdennen met aquathermie en zonnepanelen

Het college van B&W van Enschede heeft besloten om de gemeenteraad om een éénmalig krediet te vragen van € 950.000 voor de verduurzaming van het zwembad Brilmansdennen met behulp van aquathermie en zonnepanelen.

Het zwembad Brilmansdennen is qua leeftijd (na 15 jaar) toe aan een renovatie vervanging van de klimaatinstallaties. Dit is het uitgelezen moment om naar de best beschikbare nieuwe techniek te kijken voor wat betreft duurzaamheid en energie-/CO2-besparing.

Duurzame toekomst voor zwembad

Daarvoor is onderzoek gedaan, mede mogelijk gemaakt met een subsidie van Nieuwe Energie van Overijssel. Aquathermie is daarvoor een interessante optie, waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte uit het gezuiverde afvalwater na de rioolwaterzuivering-installatie (RWZI) van waterschap Vechtstromen. Door deze warmte te onttrekken met warmtewisselaars en op te werken met elektrische warmtepompen kan een veel hoger rendement worden behaald dan met de huidige conventionele gasgestookte cv-ketels.

Veel besparing op gasverbruik

Er wordt een substantiële energiebesparing bereikt op het aardgasverbruik van zo’n 100.000 m3 per jaar. Daarmee wordt het zwembad zo goed als gasloos. De extra elektriciteit die de warmtepompen vragen bedraagt ruim 200.000 kWh per jaar. Door het dak vol zonnepanelen te leggen kan deze extra elektriciteit zelf opgewekt worden. Voor wat betreft het energieverbruik wordt een goedkopere en toekomstbestendigere oplossing gekozen die bijdraagt aan een gunstigere exploitatie van het zwembad.

Energietransitie

Wethouder van Essen: “Dit project draagt bij aan de doelstellingen van de energietransitie en de warmtevisie naar een aardgasloos Losser. Met deze nieuwe manier van verwarmen brengen we niet alleen het aardgasgebruik naar bijna nul, ook wordt zo’n 200 ton CO2 per jaar bespaard, vergelijkbaar met het gemiddelde energieverbruik van zo’n 50 woningen.”

Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatadaptatie en dan met name de droogtebestrijding. Het afgekoelde water vloeit terug en kan gebruikt worden in de droogtebestrijding van enkele kwetsbare gebieden in Losser. In het programma van de Erfgoeddeal Beken & Bleken van Losser is hier een nuttige toepassing voor gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio