5 C
De Bilt

Nieuwe abri’s in Meierijstad kleuren groen

Meierijstad – Vandaag is gestart met het vervangen van de abri’s (bushokjes) in Sint-Oedenrode. Deze exemplaren zagen er niet goed meer uit en waren aan een opknapbeurt toe. De abri’s krijgen een Sedum dak; Meierijstad heeft daarmee de primeur in Brabant. Het eerste exemplaar is te zien aan de Lindendijk.

Koele en duurzame Abri’s

Meierijstad heeft een nieuwe partner, Reclamebureau Limburg (RBL), voor exploitatie, onderhoud en schoonmaken van álle abri’s in Meierijstad voor de komende 10 jaar. Uitgangspunt bij de aanbesteding was dat abri’s duurzaam moeten zijn. Bovendien was de eis dat de abri’s in Sint-Oedenrode opgeknapt of vervangen zouden worden. De aanpak van RBL is duurzaam op meerdere manieren. Bestaande hokjes worden namelijk van hun plaats gehaald en krijgen een totale facelift in de werkplaats (glas, coating, ontbrekende onderdelen). Er wordt nauwelijks iets weggegooid.

Sedum dak

Sedum is een sterke, veelkleurige vetplant die weinig nodig heeft. De abri voegt met zijn Sedum dak een stukje natuur toe en omwonenden kijken van bovenaf neer op minituintjes. Daarnaast vergroot Sedum de biodiversiteit; onder meer bijen en vlinder komen er graag op af. Maar Sedum biedt meer voordelen: het reduceert fijnstof, houdt regenwater vast en gaat hittestress tegen.

Goede voorbeeld geven

De abri’s maken onderdeel uit van het straatmeubilair en bepalen deels het straatbeeld. Ze bevatten alles wat een reiziger in de basis nodig heeft: beschutting tegen zon, wind en regen, verlichting, ruimte voor informatie en een zitplaats. “Dat ontwerp is prima en behoeft geen aanpassing volgens wethouder van Rooijen: “Maar de Sedum daken zijn een belangrijke toevoeging want effectief bij veranderend klimaat.

Groen en rood natuurdak

De gemeentewerf in Veghel is al jaren voorzien van een groot Sedum dak en sinds kort kleurt ook het dak van het gemeentehuis groen en rood. We hopen dat ons voorbeeld doet volgen, door bedrijven maar ook door onze inwoners. Want alle beetjes vergroening helpen om de klimaatveranderingen op te vangen. En daarbij is het Sedum ook nog eens heel mooi”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio