15.2 C
De Bilt

Gemeentelijke BOA’s Land van Cuijk hebben extra bevoegdheden na RTGB training

Afgelopen maand hebben de BOA’s van gemeente Land van Cuijk de training RTGB (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing) van de Politieacademie met succes doorlopen en daarmee krijgen zij extra gewelds-)bevoegdheden.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) spelen een belangrijke rol in de leefbaarheid en veiligheid in het land. De afgelopen jaren is het aantal keren dat agressie en geweld tegen BOA’s werd gebruikt gestegen. Ook wordt er steeds vaker niet meegewerkt met de BOA’s.

Land van Cuijk wil dat BOA’s veilig en effectief kunnen optreden

Gemeente Land van Cuijk wil dat BOA’s effectief en daadkrachtig kunnen optreden als zij worden geconfronteerd met agressie en geweld of belemmering (wanneer men niet meewerkt) tijdens de uitoefening van hun taak. Na het behalen van de training krijgen de BOA’s nu extra instrumenten om zelfstandiger en veilig te kunnen werken.

Voor de BOA’s houdt dit in dat zij in voorkomende gevallen gebruik kunnen maken van de geweldsbevoegdheid, maar ook bepaalde fouilleringen zoals de identiteits-, veiligheids- en transportfouillering. Voor de BOA’s domein 1 (openbare ruimte) geldt dat zij worden voorzien van handboeien. De BOA’s domein 2 (milieu, welzijn en infrastructuur) krijgen naast handboeien ook een wapenstok en pepperspray.

Afstemming met politie

Het toepassen van deze bevoegdheden is in eerste instantie aan de politie. BOA’s maken pas gebruik van de bevoegdheden wanneer er politieondersteuning of -assistentie niet beschikbaar is of niet kan worden afgewacht. De extra bevoegdheden zijn in de eerste plaats bedoeld als laatste redmiddel en/of als het noodzakelijk is om de taak uit te voeren.

Planning 2023-2026

In 2023 wordt het gemeentelijke Vergunningen, Toezicht en Handhavingsplan van gemeente Land van Cuijk voor 2023-2026 met jaarlijks het uitvoeringsprogramma vastgesteld. Ook wordt een handhavingsarrangement en veiligheidsplan opgesteld. Hierin worden opnieuw concrete afspraken vastgelegd over de samenwerking tussen de BOA’s en de politie zodat duidelijk wordt welke partij voor welke situatie wordt ingezet. Bij het maken van de afspraken zijn de landelijke beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar leidend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio