7.4 C
De Bilt

Dag van Cuijk krijgt Romeins thema

Cuijk – Tijdens de Dag van Cuijk, op vrijdag 20 juli, krijgen de wandelaars een wel heel bijzonder welkom: Zij worden begroet en uitgezwaaid in Romeinse stijl. Daarnaast worden bij het gemeentehuis een aantal wandelaars gelauwerd met lauwerkransen.

De gemeente Cuijk wil hiermee extra aandacht schenken aan het jubileum van de 75ste brugslag en het Romeins verleden van Cuijk. Dat wordt gedaan door een relatie te leggen tussen de vroegere Romeinse brug en de hedendaagse pontonbrug die dit jaar voor de 75ste keer voor de Vierdaagse wordt aangelegd door 105 Geniecompagnie Waterbouw.

Pontonbrug

Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse, de Dag van Cuijk, lopen duizenden wandelaars door Cuijk. Daarnaast worden er duizenden bezoekers verwacht om de wandelaars toe te juichen. De wandelaars verlaten Cuijk over de Maas waarbij ze wandelen over de pontonbrug. Deze brug wordt ieder jaar door de 105 Geniecompagnie Waterbouw aangelegd. Dit jaar is een jubileumjaar omdat deze brug voor de 75ste keer wordt opgebouwd.

Ook de Romeinen bouwden in hun tijd een brug over de Maas bij Cuijk. Daarom heeft de gemeente voor dit thema gekozen om extra aandacht te schenken aan het jubileum van de 75ste brugsluiting.

Romeins thema

Op de route komen verschillende Romeinse elementen terug. Er zijn verschillende spandoeken (bij de Molenstraat, langs het podium en op de brug) en er zijn ‘Romeinse acteurs’ op de route, waaronder keizer Valentinianus. Zij spreken de wandelaars toe en lopen met hen mee op de route.

Waar bij het gemeentehuis normaalgesproken bloemen worden uitgereikt, zijn er nu lauwerkransen en worden de wandelaars gelauwerd. Dit wordt gedaan in navolging van de Romeinen die in hun tijd sporters op deze manier huldigden voor hun prestaties en overwinningen.

75ste Brugsluiting

Ook tijdens de avond van de 75ste brugsluiting wordt de relatie gelegd met het Romeins thema. Tijdens het officiële moment van de brugslag (donderdag 19 juli rond 18.00 uur) zal burgemeester Hillenaar onder begeleiding van een stoet Romeinen de brug sluiten.

CuijkDoet!

Onder de vlag van CuijkDoet! zet de gemeente Cuijk bijzondere mensen, momenten, plekjes en evenementen op de kaart. Zo ook de gebeurtenis van de 75ste brugslag en het rijke Romeinse verleden van Cuijk.

Alle acties en verhalen van CuijkDoet! zijn te lezen en volgen via de website www.cuijkdoet.nl en de sociale media.

 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio