13.8 C
De Bilt

Bewoners in Cuijk halen tegels uit voortuinen: meer natuur, minder wateroverlast en gezelliger!

Op zaterdag 13 april hebben inwoners van de Botdragerdreef in Cuijk hun voortuinen groener gemaakt. Zij zijn hierbij geholpen door gemeente Land van Cuijk, waterschap Aa en Maas, woningcorporatie Mooiland en Sociom. Dit is een jaarlijks terugkerende actie van deze partijen om inwoners te helpen en zo het Land van Cuijk groener en meer klimaatbestendig te maken.  In totaal deden 12 huishoudens mee. Zij hebben tegels uit hun voortuinen gehaald, plantjes aangeplant en de straat daarmee gezonder en gezelliger gemaakt.

Groene tuin = gezelliger, meer natuur en minder hitte en regenwateroverlast

De inwoners werkten hieraan mee om de buurt groener en gezelliger te maken. In een groene tuin is meer ruimte voor natuur (denk aan vogels en insecten) en loopt regenwater sneller en beter weg. Bovendien zorgt groen in de zomer ook voor minder hitte. Door het extremere weer is het heel belangrijk dat we beter op droogte, wateroverlast en hitte zijn voorbereid. Een groene tuin helpt daarbij. En wat mensen soms vergeten: ook een tegeltuin vraagt om onderhoud. Inwoners vonden het erg leuk om samen met hun straatgenoten aan de slag te gaan. Ze hielpen elkaar, wisselden ideeën uit en maakten een gezellig praatje. 

Bewoners Cuijk blij met extra hulp

Medewerkers en bestuurders van de gemeente Land van Cuijk, waterschap Aa en Maas, woningcorporatie Mooiland en Sociom hielpen de bewoners bij deze tuinvergroeningsactie. Zij zorgden voor extra handjes om het werk te verzetten. De hovenier gaf adviezen over de inrichting van tuinen, welke planten er het beste in pasten en zorgde voor de benodigde planten en extra tuingereedschap. De gemeente zorgde voor de afvoer van de overtollige stenen. Ook hielp het IBN mee. Zo was er een fijne samenwerking en dat maakte deze straatvergroening extra leuk. Na afloop van het werk kletsten buurtbewoners gezellig na en bewonderden ze elkaars tuinen.

Buurtbewoonster Marlous: ”Wat hebben we allemaal hard gewerkt vanochtend. Mooi om te zien hoe we elkaar helpen om onze tuinen te vergroenen. Onze buurt is er echt op vooruit gegaan!! En bovendien was het heel gezellig.”

Samen aan de slag voor een groenere tuin
Samen aan de slag voor een groenere tuin – Foto gemeente Land van Cuijk

Tips om uw tuin of balkon te vergroenen

  • Op www.fijninbrabant.nl/landvancuijk vindt u een tuinontwerp met planten die tegen een stootje kunnen, budgetvriendelijk zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ook vindt u er tips voor tuinplezier in het heel jaar.
  • Kijk welke tegels in uw tuin weg kunnen.
  • Houd rekening met de ligging van de tuin. Waar komt de zon? Waar is de grond droog of juist vochtig? Dit is belangrijk bij het kiezen van de juiste planten en bomen voor je tuin.
  • Een groene haag trekt dieren aan en zuivert de lucht. Liever geen haag? Kies dan voor een begroeid hekwerk of een tuinscherm van wilgentenen.
  • Met een stukje moestuin kunt u heerlijk eten uit eigen tuin.
  • Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben van het voorjaar tot het najaar bloeiende planten nodig. Plaats een bijenhotel, zorg voor rommelhoekjes in de tuin en help met wat kale grond. Wilde bijen kunnen dan in uw tuin nestelen.
  • Koopt het liefst biologische zaden en planten.
  • Heeft u last van andere insecten? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden.

Meer weten over deze tuinvergroeningsacties? Kijk op: https://www.gemeentelandvancuijk.nl/klimaatbestendig-land-van-cuijk of op http://www.fijninbrabant.nl/landvancuijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio